Desi parchetul intarzie finalizarea anchetelor in dosarele MApN-Becali, apar noi dovezi despre instrainarea ilegala a terenurilor MApN din cartierul de lux Pipera. Acestea sunt recunoscute chiar de catre participantii la ingineriile funciare.

17 titluri anulate pe hartie

In aprilie 2001, o comisie mixta formata din reprezentanti ai MApN, ai Prefecturii Ilfov si ai Comisiei Locale Voluntari de aplicare a legii fondului funciar a decis sa anuleze 17 titluri de proprietate deoarece prin eliberarea lor "s-a adus atingere patrimoniului UM 01877 R".

Era vorba de retrocedarea, in anul 2000, a peste 30 de hectare de teren, dintre care 10 hectare chiar din incinta imprejmuita a UM 01877 R.

Unele dintre parcele sunt suspectate ca au fost retrocedate in baza unor acte false, altele prin transferuri de terenuri din alte judete. Mare parte dintre aceste terenuri au ajuns in administrarea apropiatilor lui Gigi Becali. De asemenea, documentul se refera si la faptul ca MApN a avut in administrare in acea zona peste 222 de hectare, dintre care in 2001 a mai ramas cu doar 165 hectare.

Documentul nu dezvolta secventele pierderii restului de 30 de hectare, realizate intre anii 1996-1999 direct cu George Becali, ci doar le aminteste generic. Practic, in anul 2000 Primaria Voluntari, folosind modelul "Becali", a scos terenurile din administrarea MApN pentru a le retroceda catre 17 "solicitanti".

"Se faceau acte false pe banda rulanta"

Prefectul judetului Ilfov era atunci Dumitru Tataru. El si-a adus aminte de comisia mixta realizata cu reprezentantii MApN si ai Primariei Voluntari. "Se faceau acte false pe banda rulanta si ma puneau pe mine sa le semnez titlurile de proprietate.

Eu am refuzat sa le semnez... Mi se puneau in fata sa semnez acte de retrocedari de terenuri fara amplasamente, fara cadastru clar, fara sa stiu daca acele terenuri nu erau revendicate. Eu nu am vrut sa le semnez, asa ca mi-am dat demisia", ne-a declarat Tataru.

Pentru recuperarea terenurilor date pe 17 titluri de proprietate, "comisia mixta (MApN-Prefectura Ilfov-Primaria Voluntari - n. red.) a luat la cunostinta, prin adresa nr.

DR /1523/25.05.2001, ca MApN a sesizat Parchetul General de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru infractiunea de tulburare de posesie savarsita de stefan Manole, in prezent viceprimar al comunei Voluntari".

"E adevarat ca MApN mi-a facut plangere penala in 2001. Eu nu am fost considerat vinovat, dovada ca procurorii mi-au dat imediat neinceperea urmaririi penale", ne-a declarat stefan Manole. Surse judiciare sustin insa ca dosarul a fost inchis la ordin politic, prin interventia generalului Dumitru Cioflina, implicat direct in primul transfer de terenuri dintre MApN si George Becali.

Drept motiv invocat pentru inchiderea dosarului a fost faptul ca posesia MApN nu a fost tulburata deoarece MApN nu a avut niciodata acte de proprietate pe acele terenuri. Motivul era real: titluri de proprietate au doar fostii proprietari deposedati abuziv de statul comunist.

"Primarul Pandele nu-si va ataca nasul, pe Gigi Becali"

Dintre cele 30 de hectare instrainate prin semnatura fostului primar Manole, cea mai suspecta punere in posesie este a Emiliei Podina, cu 11 hectare de teren, in baza Legii 18, care prevede retrocedarea doar a maximum 10 hectare si doar in zonele unde existau CAP-uri. In Voluntari nu a existat insa CAP.

O alta punere in posesie suspectata de falsificarea documentelor s-a realizat si pentru un fals mostenitor al lui Anghel Stoica. Asa-zisul mostenitor a folosit inregistrarile cererii de retrocedare din 1991, inaintate de Costache Trifu, adevaratul mostenitor al terenului.

"In mod normal Primaria Voluntari ar trebui sa faca plangere impotriva lui George Becali, cel care a ajuns prin diverse metode nelegale in posesia terenurilor noastre.

Dar actualul primar Pandele nu o va face deoarece nu-si va ataca nasul. Pandele este finul lui Becali. Eu voi ajunge pana la instantele europene, unde voi denunta inclusiv implicarea nelegala a MApN in transferarea terenului nostru catre Becali", ne-a declarat Costache Trifu.

integral in Romania Libera