Marea majoritate a europenilor si americanilor cere taxe mai mari pentru cei bogati si stabilirea unui plafon salarial pentru sefii marilor companii pentru a compensa ceea ce ei numesc efectele negative ale globalizarii.

Un sondaj publicat luni, in editia electronica a cotidianului Financial Times, arata o reactie dura a celor chestionati fata de fenomenul globalizarii si conducatorii marilor companii din lume.

Cetatenii din tarile dezvoltate percep globalizarea ca pe o forta negativa in crestere, arata studiul. Astfel, numarul britanicilor, francezilor, spaniolilor si americanilor care considera ca globalizarea are mai degraba un efect negativ este de trei ori mai mare dacat numarul celor care afirma contrariul.

Pe de alta parte, intre o treime si o jumatate din respondenti au spus ca nu au niciun fel de admiratie pentru cei care sunt in fruntea marilor companii. Mai mult, pentru ca se tem de accentuarea diferentelor intre clasele sociale, americanii, germanii, englezii, francezii, italienii si spaniolii vor ca guvernele lor sa impoziteze cu sume mai mari veniturile celor care au salarii foarte mari.

Sondajul a fost realizat online pe cate 1 000 de subiecti din sase tari: Germania, Anglia, Franta, Italia, Spania si SUA.