Rata somajului, calculata conform Biroului International al Muncii, a fost in primul trimestru al acestui an de 7,0%, nivel cu 0,2% mai scazut decat cel inregistrat in trimestrul anterior si cu 0,8% mai putin decat in perioada corespunzatoare a anului trecut, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Rata somajului BIM a fost superioara cu 1,8% ratei somajului inregistrat de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).

INS calculeaza somajul in doua moduri: in cadrul primului mod, se raporteaza somerii inregistrati la ANOFM la totalul populatiei active, iar in cel de-al doilea mod, in sens BIM, somajul se calculeaza prin cercetare statistica.

Cel mai ridicat nivel al somajului din randul populatiei active, de 21,8%, se inregistra in randul tinerilor cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani.

Pe sexe, somajul in randul barbatilor era de 7,8%, iar in randul femeilor de 6,2%. In functie de mediul de rezidenta, in primul trimestru din 2007, somajul era de 8,1% in mediul urban si de 5,8% in mediul rural.

Somajul a afectat in masura mai mare absolventii invatamantului mediu si scazut, pentru care rata somajului a fost de 7,5%, respectiv 8,0%, comparativ cu 3,1% - rata inregistrata pentru persoanele cu studii superioare.

Rata somajului de lunga durata adica a persoanelor aflate in somaj de cel putin un an, a fost de 3,7%. Pentru persoanele cu varste intre 15 si 24 ani, rata somajului de lunga durata a fost de 14,4%.

Metode de calculare a somajului

Institutului National de Statistica calculeaza somajul in doua moduri. In cadrul primului mod, care se calculeaza lunar, se raporteaza somerii inregistrati la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca la totalul populatiei active.

Cel de-al doilea mod se face trimestrial si se calculeaza dupa un model al Biroului International al Muncii (BIM). Somajul in sens BIM se bazeaza pe cercetare statistica si consta intr-un sondaj desfasurat la domiciliu din care rezulta numarul somerilor si cel al populatiei active.