In Municipiul Bucuresti, in judetele Ilfov si Giurgiu precum si in sudul judetelor Teleorman, Olt si Dolj, intra in vigoare marti "codul rosu", instituit de autoritati. Temperatura aerului va depasi 41 de grade.

Potrivit ANM, in jumatatea sudica a tarii vremea se va mentine, marti, excesiv de calda, cu temperaturi maxime ce vor urca frecvent spre 40 de grade, iar in Lunca Dunarii spre 42-43 de grade.

Pe litoral aerul va fi mai suportabil, maximele termice ajungand la 34 -35 de grade. In restul teritoriului vremea va fi caniculara la amiaza, cu temperaturi maxime cuprinse intre 34 si 39 de grade.

In nordul Crisanei, Maramures, nordul Transilvaniei si nordul Carpatilor Orientali instabilitatea atmosferica se va accentua treptat spre seara cand vor fi unele innorari, descarcari electrice, intensificari de vant ce vor lua si aspect de vijelie, pe arii restranse averse si izolat grindina.

Masuri din cauza caniculei

"Codul rosu" modifica orele de sustinere a examenelor la Universitatea Bucuresti si Academia de Studii Economice (ASE) Bucuresti, suspenda activitatea in institutiile publice intre orele 11-18 si inchide pietele intre orele amintite.

De asemenea, institutiile publice vor avea program cu publicul intre orele 7.30 - 11.00 si 18.00 - 20.00. Si pietele din Capitala vor fi inchise intre orele 11-18.

In ceea ce priveste circulatia pe drumurile publice, va fi mentinuta restrictia pentru vehiculele de peste 7,5 tone, insa aceasta va fi impusa si pentru drumurile judetene. Interdictia nu se aplica vehiculelor care transporta apa si hrana cu titlu de donatie in zonele calamitate. Cele care transporta aceste produse in scop comercial vor putea circula tot noaptea, intre orele 22.00 si 11.00.

Ministrul Sanatatii a mai recomandat persoanelor sa evite sa foloseasca mijloacele de transport in comun in intervalul orar 11.00 - 18.00.

Este prima data cand autoritatile instituie codul rosu din cauza temperaturilor ridicate.

Duminica, in Bucuresti au fost inregistrate 41,4 grade Celsius. Recordul maxim de temperatura in Bucuresti s-a inregistrat in iulie 2000, cand statia meteo de la Filaret a aratat 42.4 grade.

Citeste si:

  • Ce trebuie sa faca angajatorii in caz de temperaturi extreme
  • Recomandari pentru populatie in caz de canicula
  • Luni si marti, posibile furtuni in centrul, nordul si vestul tarii
  • ASE si Universitatea Bucuresti are marti examene in sali cu aer conditionat