Populatia Romaniei va scadea pana in anul 2050 cu aproximativ 20%, se arata intr-un raport al Allianz Global Investors. Tot pana la acea data, Bulgaria va pierde aproape o treime din populatie, iar Polonia - 10%.

Potrivit raportului, rata fertilitatii in tarile Europei centrale si de est este cuprinsa intre 1,24 si 1,42 copii / femeie. Pentru ca populatia sa ramana constanta, rata fertilitatii ar trebui sa fie de 2,1.

Ca rezultat, populatia din cele 11 tari analizate in raport se va diminua cu 15%, aproximativ 16 milioane de persoane, pana in 2050. De asemenea, raportul dintre persoanele apte de munca si pensionari va urca la 50, ceea ce inseamna ca doua persoane apte de munca trebuie sa sustina un pensionar.

In prezent, aceasta rata este de aproximativ 20, adica exista 20 de pensionari la 100 de persoane apte de munca. Acest indicator va creste la 33 pana in 2035 si la 50 in 2050.

Pentru a raspunde tendintelor demodrafice si transformarilor economice, opt din cele 11 tari analizate in raport, printre care si Romania, au introdus noi sisteme obligatorii de pensii in scopul de a diversifica veniturile pensionarilor.

Tarile analizate in raport sunt Bulgaria, Croatia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Slovenia si Slovacia.