Majorarea de luni a titlurilor Industrial & Commercial Bank of China (ICBC) a transformat institutia in cea mai mare banca din lume, depasind gigantul american Citigroup, transmite Reuters.

Actiunile ICBC, listate la bursa de la Shanghai, au urcat 2,68%, pana la 5,75 yuani, ceea ce face ca institutia sa aiba o capitalizare de piata de 254 miliarde de dolari, potrivit calculelor Reuters.

Capitalizarea Citigroup este de 251 miliarde de dolari, iar cea a HSBC Holdings de 215 miliarde de dolari, ceea ce face ca institutia sa ocupe cel de-al treile loc in acest clasament.

Actiunile ICBC, ce au fost listate in luna octombrie a anului trecut la bursa de la Shanghai si Hong Kong, s-au majorat cu 15% luna aceasta, pe fondul unei evolutii accentuate a pietei de capital din China si a cresterii profiturilor bancii.

De asemenea, deprecierea titlurilor Citigroup si aprecierea yuanului fata de dolar au contribuit la schimbarea liderului.

Unii analisti sunt de parere ca majorarea capitalizarii ICBC ar putea fi un semn de supraincalzire a pietei de capital din Shanghai, deoarece investitorii chinezi plaseaza bani in actiuni.

Industrial & Commercial Bank of China, o institutie mamut controlata de stat, incearca sa modernizeze o retea bancara invechita, ce opereaza aproape exclusiv in China, a inregistrat anul trecut un venit net de 24 miliarde de dolari.

Cititgroup, una din cele mai moderne institutii financiare, ce opereaza in intreaga lume, a raportat venituri de patru ori mai mari, de 90 miliarde de dolari.