Liderii UDMR pregatesc cateva mutari strategice. Actualul ministru al comertului, Iuliu Winkler, va fi numit pe 26 iulie ministru al comunicatiilor in locul lui Nagy Zsolt, afirma surse din UDMR. Pe de alta parte, Uniunea cauta inlocuitor pentru functia de vicepremier, lasata vacanta dupa demisia lui Marko Bela.

Ministrul comunicatiilor, cercetat in asa numitul dosar de spionaj si tradare, fusese supendat de Traian Basescu in data de 11 iunie.

Ministrul comunicatiilor, cercetat in asa numitul dosar de spionaj si tradare, fusese supendat de Traian Basescu in data de 11 iunie. Pe 26 iulie expira termenul legal de 45 de zile in care cazul sau putea fi solutionat de procurori.

„Deocamdata n-am luat o decizie. Da, si Iuliu Winkler este luat in calcul, dar decizia inca nu este luata. Asa e corect, sa asteptam pana la 26 iulie”, afirma liderul UDMR, Marko Bela. Cum sunt putine sanse ca procurorii sa anunte sistarea cercetarii penale, Uniunea ar urma sa decida inlocuirea lui Nagy Zsolt.

Liderii UDRM par sa fi gandit numirea lui Iuliu Winkler in locul lui Nagy Zsolt pentru a-i face loc episcopului Laszlo Tokes pe listele UDMR pentru europarlamentare. Marko Bela spune insa ca mutarea nu are la baza ratiuni electorale.

Iuliu Winkler ocupa locul doi pe lista, Nagy Zsolt fiind plasat pe primul loc. Liderul UDMR, Marko Bela l-a invitat saptamana trecuta pe episcopul reformat sa candideze pe listele Uniunii pentru a nu pune in pericol reprezentarea maghiarilor in legislativul de la Bruxelles.

Listele UDMR au fost stabilite in februarie si tot atunci Laszlo Tokes si-a anuntat candidatura ca independent, fiind sustinut de sase organizatii civice. Ca sa accepte oferta Uniunii, episcopul pune doua conditii: 1) lista candidatilor sa fie numita lista comunitatii maghiare, si nu a UDMR. 2) Nagy Zsolt sa fie eliminat din fruntea listei.

Liderii UDMR spun insa ca nici una, nici alta nu sunt posibile. Uniunea nu va renunta la candidatura lui Nagy Zsolt, nici nu va trece la rebotezarea listei din motive juridice, care tin de inscrierea la Biroul Electoral Central. Docamdata si Laszlo Tokes si liderii UDMR sunt in faza razboiului psihologic. Ambele tabere ameninta cu ratarea accesului in Parlamentul European.

Calculele sunt simple. Pentru un candidat independent, pragul electoral este de 2, 8% iar pentru lista UDMR de 5%. Or, voturile comunitatii maghiare totalizeaza putin peste 6%. Asta inseamna ca, daca vor candida separat, Tokes ca independent si UDMR pe lista, voturile se vor diviza. Astfel, si episcopul si UDMR risca sa nu stranga suficiente voturi pentru intra in legislativul de la Bruxelles.

In tot cazul, primul pas inapoi l-au facut liderii Uniunii, care au acceptat in cele din urma sa-i ofere episcopului reformat un loc pe lista adoptata in februarie si care parea atunci batuta in cuie.

La randul sau, Laszlo Tokes joaca tare si isi mareste baza de negociere, afirmand, sambata, la Tusnad, ca organizatiile care i-au sustinut canidatura ca independent nu sunt de acord cu intrarea sa pe listele UDMR.

In ce priveste functia de vicepremier, liderii Uniunii iau in calcul doua nume: Laszlo Borbely (ministrul dezvoltarii) si Attila Korodi (ministrul mediului). Ar exista si a treia varianta: un nume complet nou, avand in vedere ca functia de vicepremier este si o trambulina politica.