Datoria companiei Gazprom se apropie de cifra record de 50 miliarde dolari. Cu toate acestea, gigantul energetic se pregateste de noi imprumuturi si de aceea a dublat limita programelor de euroobligatiuni EMTN - de la 15 miliarde la 30 de miliarde de dolari.

Creditele preconizate de Gazprom, scrie Vedomosti, trebuie sa acopere cheltuielile pentru noile proiecte rasunatoare, in valoare totala de 15 miliarde de dolari.

Cea mai importanta tranzactie fiind, de departe, cumpararea a 51% din proiectul Sahalin-2; impreuna cu investitiile in curs la acest proiect, totul va costa aproape 9 miliarde de dolari.

Gazprom intentioneaza sa cheltuie alte aproape 4,5 miliarde de dolari pentru actiunile Mosenergo (3 miliarde au fost deja achitate), 625 milioane de dolari pentru 12,5% din actiunie Beltransgaz, 600-900 de milioane pentru 63% din poiectul de exploatare a zacamantului Kovatka.

Pana acum, cea mai mare achizitie a Gazprom a fost pachetul de 75,7% din actiunile Sibneft, pentru care compania a platit, in 2005, 13,6 miliarde dolari. O mare parte din aceasta datorie - 11 miliarde de dolari - a fost stinsa la 30 iulie.