Guvernele Republicii Moldova si Rusiei au convenit ca taxele indirecte la exportul de marfuri sa fie, de acum inainte, sistate in tara de destinatie. Pentru Chisinau, asta inseamna o reducere a pretului la gazele naturale livrate din Rusia si speranta de deblocare a pietei rusesti pentru marfurile moldovenesti, informeaza Nezavisimaia Gazeta, citandu-l pe premierul Vasile Tarlev.

Potrivit sursei citate, un acord in acest sens a fost semnat saptamana trecuta la Moscova de vicemistrul rus de finante, Serghei Satalov, si de ministrul economiei si comertului din Republica Moldova, Igor Dodon. Problema incasarii impozitului pe valoare adaugata, aminteste publicatia citata, face de mai bine de zece ani subiectul unor aprige discutii in relatiile dintre cele doua tari.

Guvernul de la Chisinau afirma ca, in pofida practicii internationale, Moscova a perceput TVA pe propriile marfuri livrate in Moldova, cerand aplicarea inversa a acestei practice, asa cum, de afltfel, prevad regulile OMC.

Expertii moldoveni, comenta NG, au catalogat ajungerea la acest acord un progres in relatiile cu Rusia, meritele fiind atribuite presedintilor celor doua state. Liderul Partidului Democratic, Dumitru Diakov, a estimat, printre altele, ca decizia este una de compromis pentru Rusia, care se pregateste sa adere la OMC, in timp ce Moldova este membru vechi al organizatiei.

Presedintele Partidului pentru Dreptate Sociala, fostul premier Dumtru Braghis, a adaugat, la randul lui, ca, din „diferite considerente, Rusia nu a respectat regulile internatinale din domeniul aplicarii TVA. „De exemplu, la exportul de gaze naturale din Rusia in Republica Moldova, aceasta din urma platea, practic, impozitul in bugetul Rusiei.

Dar Rusia vrea sa adere la OMC, fapt ce o obliga sa accepte normele general valabile. Printre altele, ei spun acum ca orice export este complet eliberat de taote impozitele interne - TVA, accize si altele. Ca urmare, marfa ajunge la export la costul ei real”.

Conform datelor oficiale, in 2006, Chisinau a cumparat gaze rusesti in valoare de 201,05 milioane dolari, fiecare consumator din Moldova platind Rusiei un procent de 5% pentru gazul consumat.