Potrivit ziarului „Business Standard“, Vienna Insurance Group va prelua pachetul majoritar al companiei Asirom, controlata de Ioan Niculae. Omul de afaceri neaga tranzactia, dar recunoaste ca vrea sa vinda.

Pretul actiunilor Asirom crescuse ieri la prinz cu 24% (aproape de maximumul de 25% prevazut de legislatia pietei Rasdaq) pe fondul anuntului privind vinzarea pachetului majoritar de actiuni detinut de Ioan Niculae. La sfirsitul sedintei de tranzactionare, cresterea s-a diminuat pina la 11,7%.

Vinzarea a fost facuta publica de catre ziarul „Business Standard“, iar cumparatorul companiei Asirom este Vienna Insurance Group (VIG). Omul de afaceri Ioan Niculae a negat informatia privind vinzarea actiunilor catre grupul austriac, dar a recunoscut ca intentioneaza sa vinda. „Pachetul majoritar de la Asirom este insa de vinzare“, a precizat Niculae.

De cumpararea companiei Asirom s-au aratat interesate si firmele italiene de asigurari Cattolica, Reale Mutua si Fondiaria-SAI.

„Aceste companii vin sa cumpere in Romania si sint interesate de firme precum Asirom si Asiban“, a anuntat Guglielmo Frinzi, presedintele Camerei de Comert Italiene pentru Romania. Valoarea de piata a companiei Asirom este de 227 de milioane de euro, daca se ia in calcul pretul pe o actiune Asirom (cel de ieri) de pe Bursa Electronica Rasdaq, de 1,11 lei.

Pentru pachetul de actiuni detinut la Asirom, Ioan Niculae ar trebui sa primeasca in jur de 100-120 de milioane de euro. Asta deoarece, potrivit Rasdaq, unde este listata Asirom (simbol ASRA), Ioan Niculae controleaza un pachet de 50% din companie prin intermediul InterAgro si alte 8% prin intermediul firmei Astra Ploiesti.

Societatea de asigurari Asirom a obtinut in 2006 un profit brut de 14 milioane de lei (aproape patru milioane de euro), dupa ce afisase pierderi in anul anterior.

Integral in Cotidianul