Pe TVR 2, in fiecare zi de luni pina vineri, la ora 18.35, nostalgicii stadioanelor, dar si pasionatii de istorie televizuala pot vedea o emisiune minunata, „Reply“. Emil Gradinescu si Marian Olaianos au scotocit prin arhiva cu imagini a fotbalului romanesc de unde au extras faze sublime din vremurile apuse ale fotbalului romanesc.

Ma uit fascinat la imaginile alb-negru cu giumbuslucurile balcanice ale lui Rica Raducanu sau cu fentele metaforice ale lui Dobrin Giscanu' si imi dau seama ca ele nu redau doar o felie de istorie sportiva, cea mai siropoasa, evident, din moment ce vorbim despre fotbal. E, in aceste cadre prafuite, mult mai mult decit atit.

Derularea rapida a imaginilor de epoca ale fotbalului autohton, ajuns sa pozeze alaturi de Pele la Guadalajara, ofera uneori ochiului obosit de senzatia de gaura neagra a infotainmentului din actualele jurnale de stiri un sentiment de confort deosebit. Si parca in anii '70 fenomenul social numit fotbal era mult mai evident decit acum.

In comentariile personalitatilor sportive ale vremii sau chiar in cele ale unor banali spectatori poti detecta umbrele lumii fotbalistice ca teritoriu al debuseului.

Integral in Cotidianul