In timp ce peste doua milioane de romani au plecat sa munceasca in strainatate, din ce in ce mai multi cetateni straini vor sa vina sa lucreze in Romania. Firmele romanesti se confrunta in ultima perioada cu o criza a fortei calificate de munca. In prezent, in Romania lucreaza cu permise de munca aproximativ 12.000 de muncitori straini.

"Domeniul constructiilor traverseaza o perioada de criza, deficitul de mucitori estimat este de 50.000-100.000 de muncitori. Sindicatele, patronatele si reprezentantii Guvernului poarta discutii pentru gasirea de forta de munca pe alte meleaguri.

Tarile vizate sunt Turcia, Republica Moldova, Ucraina, China, Pakistan etc.", a precizat Dan Cristescu, presedintele Federatiei Generale Sindicale "Familia".

Sindicatele au infiintat un comitet sectorial pentru muncitorii emigranti, dorind ca eventualii lucratori din constructii sa aiba forme legale de lucru si eventual sa fie calificati prin scoala de meserii. "Exista transnationale mari din domeniul constructiilor care au angajat pentru lucrarile din Romania muncitori turci cu permise de munca.

Turcia a devenit o "resursa" importanta pentru forta de munca in constructii", a mentionat Cristescu.

Dan Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii, afirma ca migratia fortei de munca este un fenomen evident, existand deja in Romania antreprenori straini care si-au adus, pe fondul crizei fortei de munca existente in Romania, muncitori calificati.

De exemplu, firme mari din Germania si Italia care au angajate lucrari la noi in tara lucreaza cu specialisti si cu muncitori nemti, respectivi italieni.

Si marile companii cu capital majoritar romanesc se confrunta cu criza fortei de munca calificate. "Pentru urmatorii 10 ani, in conditiile actuale, nu prea mai ai cu cine sa lucrezi. Pentru lucrarile de infrastructura si constructii e nevoie in perioada urmatoare de zeci de mii de lucratori, poate peste 100.000, a afirmat Sorin Creteanu, presedintele Comnord.

Firma a fost nevoita sa angajeze pentru lucrari specializate indeosebi specialisti, oameni foarte bine calificati, ingineri din Austria, Ungaria si Franta.

Angajati turci la autostrada "Transilvania"

Angajatii straini au inceput sa apara o data cu marile investitii cu capital strain. In prima faza, majoritatea acestora ocupau pozitii de management. In ultima vreme insa, mai ales dupa inceperea lucrarilor de constructie la diverse investitii de proportii, si-au facut aparitia tot mai multi muncitori calificati sau chiar necalificati.

Dintre acestia, cei mai multi se regasesc pe santierul autostrazii Transilvania. "La autostrada lucreaza in acest moment 208 cetateni turci, cu permise de munca de tip B, angajati ai companiei turcesti Enka", a explicat seful Inspectoratului Teritorial de Munca Cluj, Daniel Pacurariu.

Integral in Romania Libera