La Directia Nationala Anticoruptie se afla, in faza actelor premergatoare, o lucrare care priveste in premiera guvernarea Isarescu. Ea s-ar putea transforma intr-un dosar-bomba, pentru ca are legatura cu o suma foarte mare de bani proveniti din credite externe garantate de stat in anul 2000.

In luna aprilie a acelui an, Guvernul Romåniei, prin prim-ministrul Mugur Isarescu si contrasemnatarii Irinel Popescu - secretar de stat la Ministerul Sanatatii, plus ministrul finantelor de la acea vreme, Decebal Traian Remes, a hotaråt garantarea unor credite externe pentru Ministerul Sanatatii, necesare achizitionarii de aparatura medicala

Creditele externe au fost structurate pe doua programe de cåte 70.000.000 USD pentru anestezie si terapie intensiva, sectii de cardiologie si laboratoare, doua programe de cåte 50.000.000 USD pentru reabilitarea retelei de radiologie si a salilor de operatii din unele spitale precum Floreasca, Fundeni, Colentina etc.

si 40.000.000 USD pentru dezvoltarea asistentei medicale de urgenta. Exista sesizari conform carora o parte din acesti bani a fost directionata catre anumite persoane fizice. Indiciile privitoare la fapte de coruptie nu vor putea declansa urmarirea penala inaintea verificarilor ce urmeaza a fi realizate de Banca Mondiala.

Banii s-au evaporat in buzunare straine

Conform datelor pe care le detinem, procurorii DNA instrumenteaza acest caz in urma unor sesizari privitoare la anumite sume de bani din aceste credite extrene, care s-ar fi evaporat in anumite buzunare. Dosarul este unul de mare complexitate, avand in vedere faptul ca aceste credite au fost structurate pe programe.

Astfel, 50 de milioane USD au fost necesari pentru realizarea programului de reabilitare a retelei de radiologie, alte cate 70 de milioane USD pentru programul de reabilitare a sectiilor de anestezie si terapie intensiva a sectiilor de cardiologie si a laboratoarelor, 50 de milioane USD pentru salile de operatii din spitale si 40 de milioane USD pentru programele de dezvoltare a asistentei medicale de urgenta.

Integral in Gardianul

de Adina Anghelescu