Romanii, polonezii si ungurii muncesc cele mai multe ore pe an, dintre toti lucratorii din UE, arata un raport despre timpul de lucru in tarile UE, realizat de Eurofound. Cele mai putine ore de munca se efectueaza in Franta, Germania, Danemarca si Suedia.

Potrivit Eurofound, exista diferente mari intre statele membre UE, in ceea ce priveste numarul total de zile libere pe care lucratorii le au anual, studiul relevand ca in unele tari muncitorii au cu aproape trei saptamani si jumatate mai mult timp liber decat in altele. Astfel, suedezii au 42 de zile libere si de concediu, pe an, in timp ce in Estonia lucratorii au doar 26.

In medie, muncitorii din ultimele 12 state care au aderat la UE lucreaza mai mult cu doua saptamani si jumatate pe an fata de cei din celelalte 15 tari. Astfel, lucratorii din UE 15 au, in medie, 35,6 zile libere si zile de concediu, in timp ce lucratorii din cele 12 state nou intrate au 31,3 zile libere. Media in UE 27 este de 33,7 zile libere pe an.

Dupa Suedia, tarile cu cel mai mare numar de zile libere pentru muncitori sunt Germania (40 de zile), Italia (39 de zile), Luxemburg si Danemarca (38 de zile). Tarile cu cele mai putine zile libere sunt, dupa Estonia, Letonia (27 de zile), Ungaria (28 de zile) si Irlanda, care, cu doar 29 de zile libere si de concediu, are cel mai scazut numar de zile din UE15.

In 2006, numarul mediu de ore muncite pe saptamana, pentru salariatii angajati cu norma intreaga, a variat de la 42,1 ore, in Letonia, la 37,6 ore, in Franta. In timp ce media acceptata pentru o saptamana de lucru in UE27 a fost de 38,7 ore, in practica, media de ore muncite a fost cu 1,2 unitati mai mare, adica de 39,9 ore pe saptamana.

Integral in Banii Nostri

de Denisa Maruntoiu