Moskovski Komsomolet a aflat ca se lucreaza la un document de importanta nationala, menit sa creioneze viata statului pe multi ani de acum inainte. Un document referitor, paradoxal, la moarte. Textul, ce va fi elaborat de firma „Ritual”, poata titulatura de „regulament de organizare a ceremoniilor de inmormantare a persoanelor cu merite deosebit”.

Funariile lui Boris Eltin si apoi ale lui Rostropovici au demonstrat ca nu exista un protocol clar de derulare a acestor manifestari. Prin urmare, s-a decis ca e cazul sa se faca lumina in aceasta chestiune, explica publicatia citata. Autorii regulmentului vor trebui, ca atare, sa raspunda la o gramada de intrebari delicate.

Unde, de exemplu, se organizeaza ceremonia de ramas bun ? Catedrala lui Isus Mantuitorul nu se potriveste pentru VIP-urile crestin-ortodoxe. Sar, ce se intampla daca vreun important barbat al tarii isi da obstescul sfarsit departe de Moscova - care este ceremonial de aducere, cand trebuie organizat onorul militar?

Prin ce trebuie sa se deosebeasca o inmormantare a unui fost conducator de stat de cea a celui decedat la locul de munca? Cine trebuie inmormantat la unul din marile cimitire? Dar cel mai important - cine trebuie consideat „persoana cu merite deosebite pentru Patrie?” La document se lucreaza intens.

Au fost gasite, dupa cum scrie cotidianul mentionat, o serie de solutii. De exemplu, in chestiunea sicriului. Persoanele cu merite deosebite vor fi asezate in cosciuc. La cimitir, acesta va fi coborat, cu un lift special, intr-un sarcofag acoperit cu o plita grea de piatra. Dupa care, cu alt lift, intreg sarcofagul va fi coborat in groapa.

Specialistii sustin ca un sicriu pentru VIP asigura un regim special de pastrare a cadravrului, care nu putrezeste, ci se usuca in decurs de 70 de ani. Puse si in sarcofag, moastele se pot mentine intr-o stare relativ buna pana la 500 de ani.