Centrul Rromilor pentru Interventie Sociala si Studii, Romani Criss in parteneriat cu Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), a organizat timp de trei zile la Constanta un training in cadrul proiectului “Romii si mass-media: instruire in domeniul promovarii si respectarii drepturilor omului”, proiect finantat de Uniunea Europeana

prin fonduri PHARE.

La eveniment au participat jurnalisti din regiunea de sud-est precum si reprezentanti ai ONG-urilor din zona a caror activitate este axata pe respectarea drepturile omului. Cei doi traineri care au oferit informatii presei au fost jurnalistul Marian Chiriac si Monica Vasile, membru al Colegiului director al CNCD.

67.000 de euro, finantare nerambursabila

”Romii si mass-media: instruire in domeniul promovarii si respectarii drepturilor omului” este un proiect implementat de Romani Criss in cadrul programului -Societatea Civila, Componenta 3 - Democratia, drepturile omului, statul de drept si independenta justitiei. Proiectul a inceput in octombrie 2006 si are ca termen final septembrie 2007.

Bugetul este de 76.350 euro, din care 67.850 euro este contributia Comisiei si 8.500 este contributia organizatiei “Romani Criss”

Conform fisei de proiect, scopul este imbunatatirea nivelului de informare al jurnalistilor, al ONG-urilor si al institutiilor publice in domeniul drepturilor omului, in special pe drepturile minoritatii rrome si al legislatiei antidiscriminare.

De asemenea, se urmareste promovarea in presa scrisa si audio-vizuala a informatiilor privind legislatia antidiscriminare si a informatiilor ce tin de promovarea si respectarea drepturilor omului.

Peste 100 de persoane instruite

Grupul tinta al proiectului este mass-media centrale si locale, lideri politici, ONG-uri de protectie si promovare a drepturilor omului de la nivel local sau national, autoritatile locale si publicul larg, in special cel cititor de presa scrisa.

Printre obiective se numara cresterea si imbunatatirea nivelului de informare al populatiei asupra drepturilor omului, in special in ceea ce priveste legislatia nondiscriminatorie, imbunatatirea expertizei in cadrul institutiilor media, ONG-urilor si institutiilor publice in domeniul acestei problematici, promovarea comunicarii intre jurnalisti, ONG-uri si reprezentanti ai institutiilor publice in domeniul drepturilor omului.

Beneficiarii proiectului sunt in mod direct 60 de jurnalisti, 40 de ONG-uri ale rromilor si de promovare a drepturilor omului, 30 de reprezentanti ai institutiilor publice. La categoria beneficiari indirecti sunt comunitatile de rromi, jurnalistii, ONG-urile rromilor si cele care promoveaza drepturile omului, publicul larg.

In cadrul acestui proiect sunt cuprinse organizarea unor sedinte de lucru la interval de minim doua luni la care vor participa cele doua organizatii partenere, Romani Criss si CNCD, si crearea unui grup de lucru format din trei experti (1 expert mass-media, 1 expert pe drepturile omului si 1 expert in legislatie nationala si internationala) si echipa proiectului.

Alte activitati: monitorizare massmedia, un concurs national si un portal

Tot in cadrul acestui proiect este lansat si un concurs national pentru cel mai bun reportaj realizat de jurnalisti in domeniul drepturilor omului.

Totodata, se va face o monitorizare a numarului si calitatii articolelor legate de drepturile omului aparute in massmedia. De asemenea, a fost elaborat si un ghid legislativ in domeniul drepturilor omului beneficiarilor.

Pana acum, Romani Criss si CNCD au organizat cinci cursuri de informare la Timisoara, Iasi, Brasov, Constanta si Bucuresti, cursuri de care au beneficiat 125 de jurnalisti, reprezentanti ai institutiilor locale si ONG-urilor.

Pentru o mai buna fluidizare a informatiei va fi creat si un portal care va contine informatii legate de drepturile omului si a unui e-grup destinat schimbului de informatii in acest domeniu, ai carui membri vor fi jurnalistii, reprezentantii ONG-urilor si ai institutiilor publice.

De asemenea, analistul media angajat in cadrul proiectului va monitoriza zilnic articolele din presa scrise pe aceasta tema.

Despre respectarea unor drepturi egale

Toate informatiile prezentate de catre cei doi specialisti au fost clare si la obiect despre ceea ce inseamna drepturile omului, legislatie dar si modul in care trebuie redactat un material de presa. Au fost furnizate detalii despre tipurile de discriminare si modul in care rromii dar si alte minoritati trebuie tratate conform principiului “drepturi egale pentru toti”.

Marian Chiriac a explicat in "Ghidul pentru promovarea si apararea drepturilor omului" ca jurnalismul este, ca profesie, in mod direct legat de problema drepturilor omului din doua perspective: una din prisma faptului ca jurnalistul ajunge adesea in situatia de a fi martor la cazuri unde sunt incalcate drepturile elementare ale unor persoane sau colectivitati si in cea de-a doua situatie

jurnalistii sunt pusi in situatia de a fi victime ale posibilelor incalcari ale drepturilor omului, cum ar fi dreptul la libera exprimare.