Copii ale saptamanalului spaniol El Jueves, retras de pe tarabe din cauza scandalului caricaturilor, au fost scoase la vanzare pe eBay, pretul unui exemplar ajungand pana la 100 de euro. Un judecator spaniol a ordonat retragerea saptamanalului in urma publicarii unor caricaturi infatisandu-l pe mostenitorul tronului Spaniei facand sex cu sotia sa.

Pana ca ziarul sa fie retras de la tarabe au fost vandute aproape 90 de exemplare, pretul de coperta fiind de 2.5 euro. Pe eBay au fost postate deja anunturi de vanzare, pretul unei copii fiind ajungand pana la 100 de euro.

La sfarsitul saptamanii trecute, un judecator spaniol a ordonat retragerea de pe tarabe a revistei El Jueves, intrucat caricatura de pe coperta aducea “prejudicii onoarei si demnitatii persoanelor infatisate”

Revista, care nu isi ascunde orientarile republicane, a folosit o caricatura pentru a ironiza o decizie a guvernului care a anuntat ca familiile spaniole vor primi 2500 de euro pentru fiecare nou-nascut.

Caricatura il infatiseaza pe printul mostenitor Felipe facand sex cu sotia si spunandu-i: “Iti dai seama ca daca ramai insarcinata inseamna ca este pentru prima oara in viata mea cand am muncit?”

Legea spaniola prevede ca orice persoana gasita vinovata de insultarea familiei regale este pasibila de o pedeapsa de doi ani de inchisoare sau amenzi extrem de mari.

Spre deosebire de alte familii regale din Europa, cea a Spaniei are parte de foarte putine critici din partea presei iberice.

Regele Juan Carlos este foarte apreciat pentru rolul sau in instaurarea unui regim democratic in Spania dupa moartea dictatorului Francisco Franco in 1975.

In ciuda stimei pentru Casa Regala, media din Spania a criticat in termeni duri decizia judecatorului.

”Caricatura este de prost gust, dar este greu de crezut ca a intentionat sa provoace neplaceri care sa o incadreze in categora delictelor”, este de parere unul dintre editorialistii cotidianului de stanga El Pais.