Alberto Saiz, directorul Centrului National de Informatii al Spaniei (CNI), a anuntat, marti dimineata, ca serviciile secrete spaniole au arestat un agend dublu, care furniza informatii secrete Rusiei, in schimbul unor recompense financiare. Potrivit lui Saiz, spionul identificat ca fiind Roberto Florez Garcia a fost arestat luni seara, in insula Tenerife.

El a colaborat cu serviciile secrete ruse din decembrie 2001 pana in februarie 2004, pe vremea cand active in cadrul CNI, noteaza cotidianul El Pais.

Garcia este suspectat ca a divulgat identitatea a catorva zeci de agenti spanioli si de faptul ca a furnizat informatii clasificate cu privire la structura serviciilor de informatii ale Spaniei.

Directorul CNI a declarat ca acesta este un “caz unic” in istoria serviciilor secrete ale Spaniei, dupa ce a admis ca activitatea spionului retinut putea sa aduca prejudicii atat Spaniei, cat si tarilor membre ale UE si NATO.

Potrivit pimelor date ale investigatiei, de care se ocupa un judecator din Tenerife, Florez Garcia, suspendat in ianuarie 2004 din CNI, dupa 12 ani de activitate in cadrul institutiei, a “vandut” informatiile detinute mai multor servicii secrete din lume si furniza date despre evolutiile din Spania.

El a dezvaluit si planuri ale CNI indreptate impotriva altor agentii de informatii si a deconspirat zeci de spioni spanioli. De asemenea, Florez Garcia, in varsta de 42 de ani, a raportat si numele celor sapte agenti CNI, morti in luna noiembrie 2003, intr-o ambuscada din Irak.

Ancheta a fost lansata in iulie 2005, in urma unui "incident" din lumea contraspionajului, care a determinat CNI sa suspecteze o infiltrate. Potrivit lui Saiz, aceste scurgeri de informatii reprezinta un adevarat esec pentru institutia pe care o conduce, insa el a tinut sa-i felicite pe agentii care l-au descoperit pe Florez Garcia.