Vocea lui Ion Mihai Pacepa a putut fi auzita in premiera, marti seara, in cadrul Observatorului de la Antena 1, care a difuzat o serie de declaratii in care fostul sef al Departamentului de Informatii Externe a povestit cum a decis sa "se lepede de comunism", la 22 iulie 1978.

"Nu e usor sa vorbesc unor ascultatori ce sunt indoctrinati si azi de autoritatile si politicienii tarii cu ideea ca cei care au sprijinit lupta Statelor Unite si NATO impotriva comunismului si-au tradat tara", a spus, intre altele, Pacepa.

Transcrierea declaratiilor facute pentru Antena 1:

"Mi-e greu sa cred ca au trecut 29 de ani de cand m-am rupt de comunism si 18 de cand a fost impuscat tiranul din cauza caruia am fost obligat sa-mi parasesc tara natala. Parca a fost ieri.

La 22 iulie 1978 Ceausescu m-a chemat la Neptun si mi-a ordonat sa organizez asasinarea dusmanului sau principal, Noel Bernard, directorul programului in limba romana al Europei Libere.

Asta mi-a umplut paharul. In toti anii in care am lucrat pentru Departamentul de Informatii Externe am comis fapte reprobabile, ca orice securist, dar nu am fost implicat in omoruri.

Nu e usor sa vorbesc unor ascultatori ce sunt indoctrinati si azi de autoritatile si politicienii tarii cu ideea ca cei care au sprijinit lupta Statelor Unite si NATO impotriva comunismului si-au tradat tara.

Am platit insa cu doua condamnari la moarte dreptul la libera exprimare si nu renunt la el.

Nu sunt o mumie cu vata in nas cum ma prezinta si azi unele posturi de televiziune din Bucuresti. Traiesc si ma straduiesc sa-mi onorez atat tara adoptiva, cat si pe cea natala."