Circa 500 de persoane au murit pe parcursul saptamanii trecute, in Ungaria, din cauza valului de caldura, dupa calculele sefului serviciilor medicale din aceasta tara, Ferenc Falus, citat de AFP.

Potrivit unui comunicat oficial dat publicitatii marti, la Budapesta, si citat de agentia de presa mentionata, Ferenc Falus a declarat ca "intre 15 si 22 iulie temperatura medie a depasit 30 de grade in cea mai mare parte a tarii. In aceasta perioada, rata mortalitatii a crescut cu 30% in centrul Ungariei, in raport cu media estivala".

El precizeaza ca "aceasta inseamna ca in aceasta regiune canicula a cauzat moartea prematura a 230 de persoane, echivalentul a aproximativ 500 la nivel national", bilant "inferior celui la care ne-am fi putut astepta statistic" intr-o perioada de temperaturi extreme.

AFP mentioneaza ca recordul de caldura in Ungaria a fost "pulverizat" vineri, cand la Kiskunhalas, la 130 de kilometri sud de Budapesta, s-au inregistrat 41,9 grade Celsius.

Falus Ferenc afirma ca in baza observatiilor din ultimii 30 de ani, odata cu cresterea temperaturii sporeste si numarul deceselor. Proportia deceselor este mai mare la temperaturi de peste 27 de grade Celsius, iar in intervalul 15 - 22 iulie, temperatura medie a fost de peste 30 de gradse Celsius.

Astfel, s-a considerat ca cei decedati in aceasta perioada ar fi murit inainte de vreme, tocmai din pricina caniculei. Stirea este consemnata si de cotidianul Magyar Nemzet.

Canalul Hir TV vine si cu lamuriri suplimentare! Potrivit acelorasi surse citate si de Magyar Nemzet, la temperaturi de peste 27 de grade Celsius, proportia deceselor sporeste cu o treime.

In regiunea centrala a Ungariei, in cele 8 zile mentionate, ar fi decedat 230 de persoane "inainte de vreme", ceea ce inseamna ca la nivelul intregii tari, numarul total ar fi in jur de 500.

Televiziunea aminteste insa ca este vorba despre o statistica rapida, iar datele exacte vor fi prezentate mai tarziu.