„Pajistile sint uscate din cauza caniculei. Productia de cereale din acest an este foarte mica si oamenii nu au furaje pentru hrana animalelor. Din aceasta cauza, fermierii sint nevoiti sa-si vinda vitele. S-a ajuns sa se renunte la o vaca in lactatie pentru cinci milioane de lei.

In mod normal, o vita este vinduta cu sume intre 20 si 50 de milioane de lei vechi“, spune Gheorghe Liciu, presedintele Asociatiei Generale a Crescatorilor de Taurine din Romania. Aceasta situatie se regaseste in zonele calamitate din Muntenia, Moldova si o parte din Transilvania.

„In sudul Olteniei si in judete precum Vaslui, unde nu a mai plouat de sase luni, se vind vacile si cu trei milioane. In general, animalele sint cumparate de baieti destepti, care vin cu un camion prin sate si le dau in mina taranilor citeva milioane pentru o vaca.

Oamenii prefera sa ia banii pentru ca abatoarele sint departe si transportul i-ar costa mai mult decit ar primi pe animal.

Astfel, aceasta situatie dramatica pentru fermieri este transformata intr-o oportunitate de samsarii care au fost pe faza. Fermele mari nu prea cumpara acum animale pentru ca ele achizitioneaza de obicei vaci cu o productie foarte buna“, a spus Valeriu Steriu, presedintele Asociatiei Patronale a Laptelui.

Pentru salvarea situatiei, reprezentantii crescatorilor au solicitat Ministerului Agriculturii un sprijin cel putin pentru cele 400.000 de animale din sudul tarii. „Vrem ca oamenii sa fie sprijiniti pentru achizitionarea de furaje.

Ar fi nevoie de un ajutor de patru kilograme de furaje pentru fiecare vaca pentru o perioada de 180 de zile, la un pret de 5.000 de lei vechi/kg.

Altfel, din cele 1,5 milioane de vaci cite sint acum vor disparea o treime“, spune Liciu. Reprezentantii Ministerului Agriculturii nu sint insa dispusi sa mai dea bani pentru ca deja crescatorii de vaci primesc subventii de citeva milioane de lei pe an.

Un articol de Mihaela Radu

Integral in Cotidianul