Mai multe oficialitati germane au afirmat ca Berlinul ia in considerare posibilitatea sa-si deschida piata muncii catre cetatenii noilor state membre din Europa de Est mai devreme decat intentionase, pentru a acoperi nevoia de mana de lucru in mai multe sectoare-cheie, informeaza Forbes.

Gerd Andres, secretar de stat in Ministerul Muncii, a declarat pentru ziarul Hanoversche Allgemeine Zeitung ca "vom analiza ridicarea limitelor impuse fortei de munca din Estul Europei inainte de 2009, daca vom continua sa suferim de pe urma lipsei de forta de munca in Germania".

Totodata, purtatorul de cuvant al guvernului german, Ulrich Wilhelm, a declarat ca problema va fi analizata la o sedinta a Consiliului de Ministri la sfarsitul lunii august. El a mentionat insa ca membrii executivului condus de Angela Merkel nu au o pozitie comuna in acest domeniu, la ora actuala.

Este citat si un purtator de cuvant al Ministerului Economiei, potrivit caruia aceasta institutie nu are obiectii fata de o asemenea initiativa. El a afirmat insa ca ridicarea restrictiilor trebuie sa fie considerata doar "o fateta" a unei solutii complexe pentru lipsa de mana de lucru de pe piata germana.

Forbes aminteste ca Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica a recomandat recent guvernului german sa amelioreze restrictiile impuse strainilor care vor sa lucreze in aceasta tara. In 2006, guvernul german a extins pana in 2009 restrictiile impuse initial, in 2004, pentru o perioada de doi ani muncitorilor din cele zece state care au aderat atunci la Uniunea Europeana.