Sistemul energetic va produce curent electric la capacitate. Daca in august regimul climateric va urma acelasi curs, exista riscul ca Hidroelectrica si Nuclearelectrica sa nu poata lucra la capacitatea optima.

Noi preintampinam acest lucru prin asigurarea unor capacitati suplimentare”, a precizat Varujan Vosganian.

Potrivit acestuia, in situatia in care va fi nevoie, se va trece pe producerea de energie pe baza de gaz metan, Termoelectrica avand la dispozitie 2,4 miliarde de metri cubi de gaz, circa 80% din necesarul pentru perioada de iarna.

Deja Termoelectrica a preluat o parte din productia aferenta Hidroelectrica, pentru ca aceasta sa-si poata conserva rezerva de apa din bazine. La ora actuala, valoarea energetica a acesteia este de 1,8 TWh, dubla fata de rezerva din 2003, cand nivelul scazut al Dunarii a impus oprirea reactorului nuclear.

O asemenea rezerva poate sa asigure productia de energie hidro pentru doua luni. In acelasi timp, Hidroelectrica si-a redus cu 20% energia furnizata pe baza contractelor incheiate pe piata libera si le poate sista pe toate in caz de seceta hidrologica, cand va trebui sa produca cu prioritate pentru piata reglementata.

Totusi, este posibil ca Romania sa nu se confrunte cu o situatie de acest gen pana la finele anului. „Indiferent de cat de ridicate sunt temperaturile, cel putin pana in septembrie nu putem vorbi de seceta hidrologica”, a declarat pentru Gandul Petre Stanciu, directorul INHGA.

Seceta si cresterea in consum a ponderii energiei mai scumpe nu vor determina in perioada urmatoare o scumpire a energiei furnizata populatiei, a dat asigurari Varujan Vosganian.

Un articol de Lucian Hainarosie

Integral in Gandul