Daca inainte oferta de bauturi racoritoare si apa era extrem de diversificata, baxurile ocupand spatii importante, acum si apa plata sau minerala incepe sa devina o marfa tot mai greu de gasit.

In unele magazine abia se mai gaseste apa pe raft, iar clientii se multumesc cu ceea ce prind. "Stam foarte prost cu apa si nu cred ca avem apa nici pana diseara (aseara - n.n.).

Producatorii nu fac fata cu imbutelierea si sunt probleme si cu transportul, din cauza restrictiilor de circulatie. Furnizorii ajung sa ne livreze comenzile de apa foarte greu si la ore la care noi avem inchis", ne-a spus dl Alexandru Bercaru, sef raion bacanie la Carrefour Orhideea.

"Furnizorii nu mai pot face fata comenzilor si multi au ramas fara apa pe stoc. Criza exista si la sucurile racoritoare, si la ceaiuri. Mai avem foarte putina apa plata si nici la apa minerala nu stam mai bine. Nu avem deloc apa minerala la 2,5 litri si 2 litri, ceaiuri la 1,5 litri nici vorba si nici sucuri.

Abia acum ne-a sosit un tir cu ceva apa plata Zizin la 5 litri si apa minerala Tusnad la 1,5 litri. Este foarte putin fata de ceea ce aveam", ne-a declarat dl Ion Dumitrascu, sef Raion bauturi la Kaufland.

Nici la reteaua de magazine Billa situatia nu este mai roz.

Cand intrebi vanzatoarele cum stau cu stocul, raspund la unison: "Prost".

Singura exceptie pare sa o constituie reteaua de magazine "Cora", stocurile nefiind afectate.

"Deocamdata stam bine cu apa. Masinile vin la descarcat una dupa alta", ne-a spus dl Constantin Zaman, responsabil protectia muncii la Cora Pantelimon. Companiile producatoare pun criza de apa pe seama discrepantei foarte mari intre cerere si oferta.

"Cererea este mult mai mare decat posibilitatile noastre de productie, care pur si simplu sunt depasite", precizeaza stefan Arkosi, director de vanzari la "Romaqua Group Borsec".

Directorul de vanzari de la Bega Ape Minerale, Sarca Rusu, are ca explicatie pentru situatia creata cresterea, "probabil cu 100 la suta, a cererii in acest moment, iar canicula i-a prins pe comercianti nepregatiti".

Consumul de apa minerala a crescut fata de 2006 cu 50 la suta si de sase ori fata de ultimii 14 ani.

Consumul estimat pentru 2007 este de peste 1,2 miliarde de litri de apa, fata de 200 milioane litri in 1990 si 890 milioane de litri imbuteliati in 2006.

S-a ajuns la capacitate maxima

Chiar daca au achizitionat linii noi de capacitati, companiile producatoare de apa minerala tot nu fac fata comenzilor: "Am achizitionat linii noi, dar tot nu este suficient, am avea nevoie de inca trei", ne-a declarat directorul de relatii cu publicul al producatorului de apa minerala Romaqua, Mihaela Draghici.

"Am ajuns la capacitate maxima si vindem tot ce producem.

Se vede peste tot ca apa se gaseste foarte greu", a precizat directorul. Un miliard de lei - atat vor cheltui romanii pe apa minerala in cel mai secetos an din ultimul secol.

Temperaturile extreme cresc afacerile producatorilor de ape minerale, care lucreaza la capacitate maxima pentru a face fata cererii tot mai ridicate.

La randul sau, directorul de vanzari al societatii, stefan Arkosi, afirma ca, neanticipand criza, nici comeciantii nu au facut comenzi la timp si in cantitatile necesare. Ne-am mai confruntat cu astfel de situatii si in 1993, si in 2003, dar am marit productia, mai spune acesta.

Un articol de Rodica Daniciuc, Aida Danaila

Integral in Romania libera