Imediat, Dabu a inceput urmarirea penala pentru anularea retrocedarilor, iar expertului i s-a retras autorizatia de practicare a profesiei.

Instanta de judecata l-a achitat pe expert pentru ca nu exista nici o proba de vinovatie, dar Ministerul Justitiei a tergiversat repunerea sa in drepturi.

Generalul in rezerva Valerica Dabu, fost ofiter de militie, in prezent procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti, a nenorocit mai multe familii, dupa cum "Romania libera" a dezvaluit deja in articolul "Militian revolutionar pentru ca a pazit un sediu PCR".

Astazi continuam seria dezvaluirilor cu prezentarea cazului expertului Viorel Adam, caruia Dabu i-a facut dosar penal si l-a trimis in judecata pentru simplul motiv ca expertul a refuzat sa incalce legea in favoarea lui Cezar Lascarescu, fost consilier al lui Nicolae Ceausescu,

fost jurist la UM 0650, o unitate speciala a Securitatii care supraveghea Intreprinderea de Comert Exterior (ICE) "Dunarea".

Lascarescu avea nevoie de o expertiza tehnica pentru a anula retrocedarea terenului si a Vilei 83 de pe malul lacului Snagov, unde locuia inca din 1984.

O halca de teren si pentru batranul securist

Pentru ca Lascarescu sa fie sigur ca ii ramane macar o bucata de teren din parcul Vilei 83 (unde voia sa-si construiasca o alta casa, in cazul in care mostenitorii ar fi ramas, in final, cu vila),

Primaria Snagov a gasit o solutie: l-a inzestrat pe fostul presedinte de CAP de la Ghermanesti-Snagov, Gheorghe Ionescu, cu 1.850 de metri patrati din suprafata parcului care imprejmuia Vila 83, iar

Ionescu i-a vandut imediat terenul lui Lascarescu. Aranjamentul transpare inclusiv din faptul ca la reconstituirea celor 1.850 de metri patrati pentru punerea in posesie a fost prezent Cezar Lascarescu, dar nu si Gheorghe Ionescu, dupa cum singuri au recunoscut in fata instantei de judecata.

In paralel, fostii proprietari si-au vandut vila si terenul aferent unui notar public din Bucuresti.

In anul 2000, cand Lascarescu a parasit vila (dupa somatii repetate), proprietarii de drept au deschis proces pentru a recupera bucata de teren pierduta. De aici a pornit scandalul.

Procurorul Dabu sare in ajutor

Instanta de judecata l-a desemnat pe Viorel Adam ca expert tehnic pentru a stabili daca o bucata din terenul Vilei 83, ajunsa in posesia lui Lascarescu, se suprapune pe terenul fostilor proprietari.

Expertul a scris adevarul, adica a confirmat faptul ca terenul le-a apartinut fostilor proprietari. Lascarescu a facut plangere penala (in 2003) impotriva expertului Adam.

In loc sa inainteze plangerea penala la Parchetul Buftea (de care apartinea comuna Snagov), Lascarescu a depus-o la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti, unde era procuror Valerica Dabu, fost militian, subordonat al subordonatilor directi ai lui Lascarescu de pe vremea lui Nicolae Ceausescu.

Potrivit legii, Dabu trebuia sa-si decline competenta si sa trimita plangerea la Parchetul Buftea pentru corecta solutionare. Nu a facut-o. A preferat sa supravegheze personal cercetarea penala a expertului Adam si sa-l trimita in judecata pentru marturie mincinoasa si falsuri in acte publice.

Integral in Romania libera