In premiera absoluta, Romania a trecut pentru o zi (de marti, fireste) la alerta tip "codul rosu" in 5 judete plus Capitala, respectiv la "temperaturi ce depasesc 42 de grade". Adevarul este ca temperaturile trecusera de mult pragul psihologic al celor 42 de grade numai ca recordul nu era omologat oficial.

Primul cod rosu al Romaniei (dar nu si ultimul, dupa cum anunta incalzirea globala) i-a surprins pe oficiali in pana: guvernul a suferit o pana de energie (de o jumatate de ora) la propriu, chiar dupa anuntarea codului dupa care si-a mai revenit si a continuat alimentarea cu energie a traditionalului sau conflict cu presedintele Basescu pe care ministrii Vosganian si Paul Pacuraru il acuzau ca-si

comanda avioane prezidentiale in CSAT in timp ce in public masoara de zor finantarea pensiilor. Ridicarea de la sol a conflictului Tariceanu-Basescu si continuarea lui in vazduh i-a dat aripi si dlui Geoana care a preluat criticile din zbor acuzandu-l pe dl Basescu de ipocrizie si cinism: adica numara banii de pensie dar isi trage pe furis aeronave de lux la scara.

Cand dl Geoana o face pe avocatul poporului poti sa juri ca iar calca in strachini. Si, ca la Radio Erevan, s-a vadit ca nu dl Basescu ci ministrul Apararii, liberalul Melescanu, a aterizat cu avioanele in CSAT unde a prezentat o nota privind planul de dotari a Romavia pe urmatorii ani, nota semnata si de premierul Tariceanu.

Asta nu i-a impiedicat pe adversarii presedintelui sa observe malitios ca acesta nu prea are unde sa zboare fiindca nu-l invita nimeni - desi dl Basescu s-a vazut cu toti presedintii importanti (de la Bush pana la Putin). De altfel, nici ceilalti presedinti din Est nu stau toata ziua in vizita. Daca ar fi plecat mai des s-ar fi spus, probabil, ca dl Basescu risipeste banii tarii facand turism.

Dar, ma rog, unde-i dragoste putina, lesne-i a gasi pricina. Iar politicienii nostri se comporta in cer precum si pe pamant: isi fura reciproc parasutele.

Daca la guvern a fost pana de energie, in administratie a fost pana de idei: aceasta a decis intreruperea serviciilor publice intre orele 11-18 punand pe drumuri functionarii exact pe timpul codului rosu si pe cetateni dupa ora 18, cand soarele inca-si face de cap.

Or fi crezut ca dupa ora 18 codul rosu se mai decoloreaza si ramane portocaliu? Pai si portocaliul s-a dovedit ucigator - atat pentru Alianta cat si pentru unii ministri. Dl Remes a oferit cateva explicatii agricole la tv facandu-te sa te intrebi daca nu cumva a combatut prea mult seceta cu lichide contraindicate.

Oricum, anul acesta s-a diversificat parola istoriei: nu se mai zice "dupa noi, potopul" ci "dupa noi, desertul".