Consensus Economics grupeaza, in raportul mentionat, estimarile macroeconomice a 12 banci si institutii internationale - Global Insight, DIW Berlin, EFG Eurobank, ING Financial Markets, UniCredit MIB, Economist Intelligence Unit (EIU), ABN Amro Romania, Kopint-Traki, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Raiffeisen Zentralbank si UBS.

Estimarile privind PIB si inflatia aferente acestui an se mentin la nivelul anuntat in urma cu o luna, la 6,3% si, respectiv, 4,3%.

De altfel, in ultimele rapoarte, organizatia a prezentat constant imbunatatiri ale estimarilor privind inflatia si cresterea economica.

Pentru anul viitor, prognozele prezentate de Consensus indica incetinirea majorarii PIB la 5,7% si o crestere medie a preturilor de 4,4%.

Valoarea deficitului de cont curent ar urma sa ajunga in acest an la 18,9 miliarde de dolari, aproximativ 13,6 miliarde de euro, estimarile anterioare indicand un nivel de 17,7 miliarde de dolari, adica 12,7 miliarde de euro. Pentru 2008, analistii internationali anticipeaza adancirea deficitului la 21,1 miliarde de dolari, adica peste 15 miliarde de euro.

Balanta comerciala ar urma sa inregistreze in acest an un deficit de 21,2 miliarde de dolari (15,26 miliarde euro), in urcare fata de nivelul prognozat anterior, de 20,7 miliarde de dolari (14,9 miliarde euro).

In ceea ce priveste cursul de schimb, prognoza Consensus indica un nivel de 3,18 lei/euro la sfarsitul lunii august si de 3,2160 lei/euro in octombrie.

Analistii sunt de parere ca moneda nationala se va deprecia cu 5,8% pana in iulie 2008, comparativ cu luna iulie a acestui an, rata de schimb ajungand la 3,3260 lei/euro.

Consensus Economics, fondata in 1989, este cea mai mare institutie de sondaje economice pe plan mondial. In fiecare luna, Consensus analizeaza previziunile a peste 700 de economisti.

La randul ei, Comisia Nationala de Prognoza anticipeaza pentru acest an o crestere economica de 6,5% si o inflatie medie de 4%. Anul trecut, economia a avansat cu 7,7%, iar inflatia medie a fost de 6,56%.

Un articol de Ada Stefan