Conducerile celor doua cet-uri gorjene au primit recomandari de a incheia cu "baietii destepti" contracte pe termen lung, pana in anul 2013, prin negociere directa.

Presiunile au aparut in contextul, in care datorita caniculei, productia scade, iar cererea creste odata cu pretul energiei. Daca firmele intermediare obtin prin negociere directa macar 0,5 eurocenti/KW mai putin decat pe Bursa, castiga sume uriase.

Specialistii sustin ca in perspectiva scoaterii la vanzare pe Bursa a circa 90% din cantitatea totala de energie produsa, "bataia pestelui" se va da pe cantitatea pastrata pentru "echilibrarea sistemului".

Directorul Complexului Energetic Rovinari, Laurentiu Ciurel a confirmat discutiile cu firmele Energy Holding si Arelco, dar a negat orice presiune din partea altor institutii. Contactat telefonic, Ciurel ne-a declarat: "Avem contracte cu ei, unul de 100 MW, altul de 60-65 MW. Nimic special. Doreau conform legii, un supliment, in functie de capacitatile disponibile".

Directorul CET Rovinari sustine ca a primit cateva faxuri de la directorii celor doua firme prin care i se solicitau suplimentari de contracte pana la sfarsitul anului. A fost nevoit sa-i refuze deoarece, CET Rovinari are "toata energia contractata pana la sfarsitul anului".

Dumitru Cristea, directorul complexului de la Turceni ne-a declarat ca nu are cunostinta de vreo solicitare din partea firmelor Energy Holding sau Arelco privind vanzarea de energie.

Milioane de euro profit din invarteli cu energia

Lista "desteptilor" de la Turceni si Rovinari este lunga. Anul trecut, un raport al corpului de control al Ministrului Economiei, semnala numeroase nereguli.

Rezulta faptul ca intermediarii plasati intre societatile Hidroelectrica si Electrica au avut profituri uriase, dupa ce cumparasera energie la preturi mult mai mici decat costurile de productie si o revindeau la preturi mult mai mari.

"Baietii destepti" care au avut contracte privilegiate incheiate cu CE Turceni au fost Euro PEC, Green Energy, Energy Holding si Beny Alex SRL.

Un articol de Eduard Ovidiu Ohanesian

Integral in Curentul