Greselile urmeaza sa fie semnalate si, in caz de perpetuare, sanctionate, se arata intr-un comunicat de presa. Potrivit Consiliului, monitorizarea vizeaza deocamdata doar cateva posturi din audiovizual, dar se va extinde in perioada urmatoare.

De la cacofonii pana la dezacorduri

CNA citeaza, in sprijinul initiativei sale, art. 88 din Codul Audiovizual, Responsabilitati culturale, care precizeaza ca „radiodifuzorii au obligatia de a asigura respectarea normelor ortografice, ortoepice si morfologice ale limbii romane, stabilite de Academia Romana”.

In comunicatul CNA sunt enumerate cateva dintre cele mai frecvente abateri de la folosirea corecta a limbii romane, rezultate in urma monitorizarilor realizate de institutie pana acum.

Exemplele de cacofonii, deturnari semantice sau enunturi incorecte sunt elocvente: „macar daca Colentina (Radio Romania Actualitati, 4 iulie), „Ca chiar si la aceasta ora” (Realitatea TV, 14 iulie), „sistemul de vot uninominal pe care lucreaza acum Comisia”

(Antena 3, 13 iulie), „un avion de tip Airbus 320 a aterizat pe o ploaie torentiala si nu a reusit sa se franeze la timp” (National TV, 18 iulie).

Integral in Evz