Va amintiti scandalul teribil declansat de “caricaturile daneze”? O avalansa de proteste, care au luat chiar forme violente in unele tari islamice - autoritatile de acolo, care de altfel tin sub control armat si strict orice fel de pretentie de liberalizare, le-au scapat de sub control, zice-se, pe acestea -, totul din pricina unor desene satirice dintr-un ziar danez care aveau

ca subiect Islamul. Cea mai ofensatoare dintre ele a fost identificata aceea care-l reprezenta pe profetul Muhammad cu o bomba in loc de turban; un mod brutal de a face o legatura intre practicantii religiei cu pricina si terorism.

Nu reiau aici toata controversa, trebuie spus doar ca a fost efectiv un fenomen global; iar ziarul danez, presa daneza, Danemarca si Occidentul in general s-au vazut violent criticate, din exterior si din interior, pe motive trecand de la insultarea sensibilitatii religioase a acestor oameni, pana la rasism, islamofobie, invocarea colonialismului vestic, imperialism samd.

Despre episodul acesta, desi e de mai bine de un an jumatate, probabil ca va amintiti. De altul, facut public, hmmm... sa vedem, chiar ieri, probabil ca nici macar nu stiti.

N-as putea spune cu exactitate cat spatiu i-a acordat presa straina, cu siguranta ceva mai putin decat episodului caricaturilor daneze, dar in presa romana a fost o stire mica de televiziune, care a suna cam asa: “Scoala de terorism intr-o moschee din Italia”.

Termenul scoala poate ca nu e cel mai potrivit, caci oamenii aveau acolo nu doar documentatie de profil ci si materiale explozive. Iar totul se facea, nu doar cu stirea, ci si cu implicarea activa a imamului, care a fost si el arestat.

Or, imaginea unei moschei folosita de imam ca depozit de explozibil e o oglinda vie (cumplit de vie) a celei in care o bomba e folosita ca turban pentru profet. Ziaristii gandisera o reprezentare caricaturala; realitatea lacasului musulman din Perugia le-a batut caricatura fara drept de apel.

Comenteaza pe blogul lui Doc