Presedintele rus Vladimir Putin, a calificat drept un rudiment de gandire coloniala propunerea Londrei, adresata Moscovei, de a modifica Constitutia pentru a-l extrada pe Lugovoi si i-a sfatuit pe liderii britanici sa isi schimbe mentalitatea, relateaza agentiiile Itar - Tass si AFP.

“Si-au permis sa ne dea sfaturi insultatoare sa ne schimbam Constitutia, insa mentalitatea lor ar trebui schimbata si nu Constitutia noastra. Ceea ce ei propun este un rudiment de gandire coloniala."

"Au uitat ca Marea Britanie nu mai este o putere coloniala si ca Rusia - slava domnului - nu a fost niciodata colonia lor”, a declarat Putin, in candrul unei intalniri cu tinerii sai sustinatori.

“In Marea Britanie se ascund peste 30 de persoane urmarite de organele de ordine din Rusia pentru comiterea unor crime grave si deosebit de grave. Ei nici macar nu ne-au bagat in seama cand a fost vorba de extradare”, a adaugat liderul de la Kremlin.

In replica la declaratiile presedintelui rus, ministerul britanic de externe, David Miliband, a precizat ca va continua sa astepte, de la autoritatile rusesti, vointa de a aduce in fata justitiei cazul Litvinenko.

Procuratura Generala a Rusiei a explicat ca in Constitutia Rusiei interzice extradarea cetatenilor ei altor tari, iar dovezile prezentate de Londra nu contin temeiuri pentru deschiderea unui dosar penal pe numele lui

Miliband a sugerat Rusiei sa-si modifice Constitutia pentru a permite extradarea rusului Andrei Lugovoi, principal suspect in cazul Litvinenko.

Marea Britanie a expulzat patru diplomati dupa ce Rusia a refuzat sa-l extradeze pe Andrei Lugovoi care neaga acuzatiile ca l-ar fi asasinat pe fostul agent KGB, Alexander Litvinenko, la Londra. In replica la extradarea diplomatilor sai, Moscova a expulzat un numar egal de diplomati britanici.

Lugovoi, fost membru KGB devenit om de afaceri, a fost acuzat la 22 mai de Parchetul britanic pentru uciderea Aleksandr Litvinenko, otravit cu poloniu in noiembrie 2006.