Celelalte companii sunt Uzinele Sodice Govora, Upsom Ocna Mures si Chimcomplex Borzesti.

„Consideram ca scopul oricarui producator este sa detina un control cit mai bun asupra materiilor sale prime, astfel incit independenta sa economica sa fie cit mai ridicata, iar productia si eficienta economica sa nu depinda de un furnizor unic“, se arata intr-o scrisoare deschisa a presedintelui Consiliului de Administratie al Oltchim, Constantin Roibu.

Potrivit acestuia, principala ratiune a achizitiei Salrom este evitarea situatiei in care aceasta ar ajunge sub controlul unui tert care ar putea opera majorari nejustificate de pret, iar firmele care folosesc sarea ca materie prima ar putea dezvolta produse nerentabile.

Reprezentantul Oltchim a solicitat opinia celor patru companii. O serie de discutii au avut loc deja, iar societatile implicate si-au dat acordul de principiu. Nu s-a stabilit, insa, participatia fiecarei societati la consortiu sau chestiuni financiare, ne-a spus Virgiliu Bancila, director general Chimcomplex.

„Noi sintem de acord cu participarea la privatizare si, din cite stiu, si ceilalti s-au declarat de acord. Urmatoarea intilnire va fi in functie de programul de privatizare al Salrom“, arata Bancila.

Existenta consortiului format din cele patru companii este conditionata de modalitatea de privatizare pe care o va alege AVAS.

„Daca Salrom se privatizeaza cu totul, vom participa ca un consortiu. Daca insa se va privatiza pe bucati, fiecare firma va participa la cumpararea segmentului care o intereseaza cel mai mult“, a mai spus oficialul Chimcomplex.

Pentru societatea pe care o conduce acesta, esentiala este achizitionarea Salinei Tirgu Ocna.

Varianta agreata de Oltchim este ca Salrom sa fie vinduta in intregime fara separarea productiei de sare gema de cea de sare lichida, care este mai costisitoare si ar ridica unele probleme de mediu.

Un articol de Florin Cojocaru

Integral in Cotidianul