Acesta a prezentat, in sedinta de ieri a Guvernului, o propunere privind bugetul pentru anul viitor, cu sumele alocate ministerelor si bugetelor din structura bugetului general consolidat.

Contributiile de asigurari sociale (CAS) vor fi reduse anul viitor cu sase puncte procentuale, in trei etape. Reducerile de contributii sociale vor avea loc la inceputul anului, la mijlocul anului si spre sfarsitul anului, a mentionat Vosganian.

El a aratat ca vor fi reduse toate tipurile de contributii, fara sa mentioneze cuantumurile detaliate pentru bugetul de pensii, cel de somaj sau cel de sanatate. Contributiile vor fi reduse atat din cota platita de angajator, cat si de angajat.

Deficitul, in urcare

Veniturile totale prognozate pentru anul viitor se ridica la 171,3 miliarde de lei, fata de 144,6 miliarde de lei in acest an, iar nivelul estimat al cheltuielilor este de 183,2 miliarde de lei, comparativ cu 155,3 miliarde de lei in 2007.

Varujan Vosganian a aratat ca, nominal, deficitul prognozat pentru 2008 se ridica la 11,8 miliarde de lei, in urcare in raport cu nivelul din acest an, de 10,7 miliarde de lei. Pentru anul viitor este prognozat un produs intern brut de 438,6 miliarde de lei, iar rata inflatiei decembrie la decembrie este anticipata la 3,5%.

Ministerele vor trebui sa elaboreze, pana in 30 august, structura de cheltuieli cu salariile, cheltuieli de capital si cheltuielile pentru bunuri si servicii, potrivit ministrului Economiei si Finantelor.

Plafonul deficitului bugetului general consolidat pentru acest an este de 2,8% din PIB. Comisia Europeana a avertizat insa ca deficitul va fi de 3,2% din PIB la sfarsitul anului, conform metodologiei europene, daca nu vor fi luate masuri.

Autoritatile de la Bucuresti au aratat ca deficitul va fi mentinut sub pragul de 3% impus la nivel european prin Pactul de Stabilitate si Dezvoltare, iar bugetul va fi rectificat in acest sens in toamna acestui an.

Bugetul general consolidat a inregistrat, la finele lunii mai, un excedent de 606,7 milioane de lei, reprezentand 0,16% din PIB, rezultat din venituri de 47,75 miliarde de lei si cheltuieli de 47,15 miliarde de lei.

Guvernul a majorat, anul trecut, tinta de deficit de doua ori, de la un nivel initial de 0,5% din PIB, la 2,5% din PIB.

Integral in Romania libera