Compania are alocate pentru 2007 fonduri de un milion de euro pentru introducerea unei tehnologii mixte care ii va permite sa produca alcool ca biocarburant, dar si pentru cresterea capacitatii de productie.

Astfel, pentru productia de alcool, materia prima o va constitui, intr-o prima faza, sfecla de zahar, dupa care se va trece la cereale precum grau si porumb, dupa modelul fabricilor de acelasi tip din Vestul Uniunii, a declarat pentru Business Standard Ioan Armenean, directorul general al fabricii.

Piata interna a zaharului are o valoare de peste 250 milioane de euro, principalii concurenti fiind Agrana, parte a grupului austriac Agrana, Lemarco, companie cu capital romano-american si Zaharul Oradea, controlata de grupul germano-francez Cristal Diamant.

In prezent, fabrica de la Ludus proceseaza 4.000 tone de sfecla pe zi, iar 70% din produsul finit reprezinta zaharul si restul alcool.

De altfel, acesta este raportul optim pentru a rentabiliza productia si pentru a nu depasi cota alocata, spune Armenean, care adauga ca decizia a fost luata in vederea obtinerii de profit, dupa impunerea cotei de productie.

Fabrica de la Ludus a primit, in urma alocarii cotelor de catre Ministerul Agriculturii, o cantitate de 33.395 tone de zahar pe an.

Valoarea investitiilor realizate de firma pana in prezent pentru modernizarea fabricii se ridica la opt milioane de euro.

In ciuda acestor investitii, din cauza necorelarii preturilor la zaharul din sfecla si cel rafinat, adus din import, la care se adauga si lipsa de reglementari in domeniul alcoolului, fabrica de la Ludus ar putea fi inchisa in anii imediat urmatori, precizeaza Armenean.

Un articol de Antoaneta Marin

Integral in Business Standard