Documentul contine "principii ale reducerii efectelor secetei", cum ar fi protectia si conservarea resurselor de apa existente si realizarea de noi acumulari, conservarea ecosistemelor, dezvoltarea durabila a agriculturii si silviculturii, reconstructia zonelor deteriorate ca efect al secetei, participarea publicului la aplicarea masurilor de reducere a acestor efecte.

Potrivit Mediafax, pentru realizarea strategiei vor fi utilizate studii si documentatii relevante ca harti pedologice, proiectii satelitare, harti de hazard si risc la seceta, inventarul amenajarilor de irigatii.

Studii. De asemenea, vor fi definite harti clare cu zonele care "nu se preteaza la aplicarea irigatiilor", un studiu privind ciclicitatea fenomenului de seceta si o alta harta cu masurile de interventie urgenta pentru diminuarea efectelor secetei, se arata in document.

Planul de masuri va fi finantat prin fonduri de la bugetul de stat si grant-uri. Stadiul elaborarii strategiei va fi prezentat periodic Guvernului.

Reactie. Creionarea acestui plan a venit dupa ce premierul Calin Popescu Tariceanu a cerut, marti, ministrului Agriculturii, Decebal Traian Remes, sa definitiveze cat mai rapid strategia de combatere a efectelor secetei si sa inceapa urgent plata despagubirilor catre agricultori pentru culturile afectate.

Un articol de Valentina Deleanu

Integral in Business Standard