Libia l-a convocat pe secretarul ambasadei bulgare la Tripoli, pentru a protesta oficial fata de gratierea infirmierelor bulgare si a medicului de origine palestiniana, extradati marti din Libia, dupa opt ani si jumatate de inchisoare, scrie presa internationala care citeaza surse oficiale.

Intr-un memorandum transmis de Abdelati Laabidi, adjunctul ministrului libian de Externe,omologului sau bulgar se arata ca Tripoli "protesteaza fata de nerespectarea de catre Sofia a acordului de extradare semnat de cele doua tari in 1984".

Acordul nu contine nicio clauza care sa prevada posibilitatea gratierii detinutilor extradati, declara surse oficiale libiene.

Totodata, Libia denunta nerespectarea, de catre autoritatile bulgare, a termenilor acordului din 1984. Este evocata si "o incalcare clara a acordului semnat intre cele doua tari la 23 iulie", inaintea extradarii celor sase.

Intre timp, familiile copiilor libieni contaminati cu virusul HIV au denuntat ferm gratierea infirmierelor si medicului palestinian. Acestea au cerut oficial guvernului libian sa sesiseze Interpol, in vederea arestarii celor sase, dar si "sa rupa relatiile diplomatice cu Bulgaria si sa expulzeze cetatenii si companiile bulgare" de pe teritoriul Libiei.

Fiecare dintre familiile copiilor primisera compensatii de un milion de euro, in schimbul renuntarii la cererea de condamnare la moarte a femeilor.

Infirmierele si medicul palestinian sunt acuzati ca au infectat cu HIV 438 copii din Benghazi, dintre care 56 au murit. Arestati inca din februarie 1999, ei s-au declarat nevinovati, precizand ca marturisirile le-au fost obtinute sub tortura.

Pe tot parcursul procesului, Libia a fost supusa unor imense presiuni internationale ca sa-i elibereze pe cei sase, care au declarat inca de la inceputul scandalului ca sunt nevinovati.