Daca sunteti o persoana supla si vreti sa ramaneti asa, nu va alegeti prieteni care au probleme cu kilogramele. Cercetatorii au descoperit ca obezitatea este contagioasa, arata un studiu publicat in New England Journal of Medicine si citat de cotidianul The Independent.

In cadrul cercetarii, 12 000 de persoane au fost cantarite periodic pe parcursul mai multor ani si a rezultat ca obezitatea se ia de la o persoana dintr-un grup social si la ceilalti membri ai grupului. Astfel, atunci cand unul se ingrasa si ceilalti din jurul sau castiga cateva kilograme.

In mod surprinzator, nu a fost observat acelasi efect la cei care fac parte din aceeasi familie, deci care au aceleasi gene. Astfel, sansele ca o persona sa devina obeza sunt de 57% daca are un prieten sau prietena la fel, si numai cu 40% daca are un frate sau o sora cu kilograme in plus.

Daca va casatoriti cu o persoana obeza sunt sanse 37% sa aveti aceeasi problema in viitor, arata datele specialistilor. Totodata, persoanele de acelasi sex se pot influenta reciproc mai mult decat cele de sex opus.

Studiul mai arata ca, la anumite intervale de timp, se observa ca mai multe categorii sociale iau in greutate semnificativ, ceea ce duce la tendinta de ingrasarea populatiei.

Si astfel, cel obez crede ca este in regula sa fie asa atata timp cat si cei din jur cantaresc greu, spune unul dintre autorii studiului.I nfluenta grupului social din care facem parte este mai mare decat ne imaginam,adauga acesta.

Sa ajuti o persoana sa isi controleze dieta si sa faca exercitii pentru a slabi te poate ajuta si pe tine sa pierzi cateva kilograme. Deci, si slabitul este contagios, adauga expertii.