In septembrie, Ucriana intentioneaza sa incheie un contract pentru construirea unui nou sarcofag peste cel care acopera acum reactorul nuclear care a explodat, in aprilie 1986, la centrala de la Cernobil. Partener va fi compania franceza Novarka, a anuntat ministrul ucrainean pentru situatii exceptionale, Nestor Sufrici.

„Pauza aproape trei ani in realizarea masurilor prevazute in programele pentru Cernobil a luat sfarsit. La sedinta donatorilor pentru Fondul „Sarcofag”, din 17 iulie, de la Londra, s-a decis sa se dea unda verde pentru semnarea unui contract cu concernul Novarka. Suma prealabila este de 490 milioane de euro pentru construirea unui nou invelis protector”, a spus Sufrici.

Fondul international „Sarcofagul”, din care fac parte 28 de tari, este condus de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Suma totala a mijloacelor deja stranse a atins un miliard de dolari.

Principala functii ale sarcofagului rezida in asigurarea timp de 100 de ani a protectiei personalului angajat al centralei si a mediului inconjurator de influenta surselor de radiatii ionice.