Eximbank a incheiat un acord de parteneriat cu Piraeus Bank Romania prin care va oferi garantii si va compensa dobanda clientilor care contracteaza credite de la banca comerciala, se arata intr-un comunicat al celor doua institutii.

Potrivit acordului, banca de export-import va oferi garantii de export pentru obiective complexe si produse cu ciclu lung de fabricatie, dar si pentru marfuri generale, garantii la creditele acordate pentru productia destinata exportului, microgarantii si garantii pentru IMM-uri.

De asemenea, clientii vor putea beneficia de asigurare pe termen scurt a riscului de neplata la extern, asigurarea creditelor acordate de Piraeus Bank, pe termen scurt si mediu, pentru realizarea de bunuri si servicii destinate exportului, asigurarea creditelor cumparator pe termen mediu si lung, direct cumparatorilor externi sau bancilor acestora, pentru finantarea exporturilor romanesti.

Asigurarea creantelor rezultate din contractele de export de bunuri de capital, de servicii de constructii - montaj si alte servicii/lucrari la export pe termen mediu si lung si asigurarea investitiilor romanesti de capital in strainatate pe termen mediu si lung sunt alte servicii oferite de Eximbank in cadrul acestui parteneriat.

La acestea se adauga si compensarea partiala a dobanzii la creditele in lei, destinat cresterii competitivitatii agentilor economici romani.

"Pe baza prezentului acord Eximbank se poate implica in proiecte comune cu Piraeus Bank, precum participarea la sindicalizari de credit, pentru completarea finantarii oferite de Piraeus Bank clientilor sai, sindicalizari de risc, pentru diminuarea riscurilor asumate de Piraeus Bank Romania, in cazul finantarilor acordate clientilor sai", se mai arata in comunicat.

Piraeus Bank Romania, subsidiara locala a grupului financiar grec Piraeus, avea la finalul lunii iunie peste 126.000 clienti, o retea de 70 unitati si active de 1,75 miliarde euro, in crestere cu 210% fata de iunie 2006.

Pana in prezent, Eximbank a semnat acorduri cu mai multe banci comerciale, intre care BRD - SocGen, Carpatica, Romexterra, Bancpost, Banca Transilvania, Banca Comerciala Romana, Libra Bank, Credit Europe Bank, HVB Tiriac Bank, CR Firenze, ING Bank Romania si Banca Romaneasca.