La cea de-a doua sesiune de finantare pentru cultura scrisa, organizata de Administratia Fondului Cultural National, s-au inscris 111 de edituri si 65 de reviste. Acestea isi vor disputa cele 2,4 milioane de lei acordate pentru editarea de carte si publicatii culturale in anul 2007, informeaza AFNC. Rezultatele vor fi anuntate in luna septembrie.

Proiectele care solicita finantare sunt evaluate de experti independenti, desemnati de Consiliul Administratiei pe baza propunerilor primite de la institutiile si organizatiile culturale. Proiectele editoriale si cele ale publicatiilor culturale sunt evaluate separat, de comisii distincte. Componenta comisiilor de evaluare va deveni publica inodata cu anuntarea rezultatelor.

Editurile au inscris in concurs un numar maxim de 15 titluri care vor fi analizate fiecare in parte. Finantarea nerambursabila se acorda pe baza punctajelor primite, precizeaza comuncatul AFCN.

In 2006, la prima sesiune de finantare pentru cultura scrisa, cele 58 de edituri si 35 de reviste declarate castigatoare au beneficiat de 2 milioane de lei. 168 de carti (poezie, proza, istorie, sociologie, albume de arta) au aparut in urma finantarilor acordate de Administratia Fondului Cultural National anul trecut.

“Au trecut doi ani de cand un simplu program al Ministerului Culturii si Cultelor - Fondul Cultural National - s-a transformat intr-o institutie noua, a carei existenta s-a dovedit, inca de la inceput, o provocare totala: o functionare de tip anglo-saxon, intr-o tara balcanica.

Modelul anglo-saxon inseamna preluarea unui mecanism de finantare care este separat de autoritatea centrala si, in egala masura, obtinerea unei finantari pe baza de concurs. Acceptarea acestui mecanism nou de finantare nu a fost deloc usoara dar, de la o sesiune la alta, progresele inregistrate sunt incurajatoare”, declara Andreea Grecu, directorul AFCN.