Politia rutiera bulgara este acuzata ca a comis duminica, 22 iulie, un abuz impotriva unui grup de turisti romani, care s-ar putea solda cu un conflict diplomatic.

Aceasta pentru ca cei cincizeci de pasageri ai unui autocar vilcean au dat declaratii in care descriu o practica sinistra a politistilor bulgari, care i-ar fi sechestrat mai bine de o ora pe un drum necirculat, intr-o padure din apropierea Plevnei, pentru ca nu s-au multumit cu o mita de 10 euro, ci au pretins 100 de euro.

Initial, stirea a aparut duminica pe agentiile bulgare intr-o varianta in care soferul roman incalcase mai multe reguli - depasise vitesa, fugise de sub escorta politiei, varianta data de autoritatile bulgare. Dupa trei zile de cautari, Cotidianul a dat de pasagerii romani, care ne-au povestit cosmarul prin care au trecut.

Autocarul firmei vilcene Vilextur se intorcea, in noaptea de simbata spre duminica, din Grecia, cu un grup de turisti. La iesirea din orasul bulgaresc Plevna, pe la ora 3 dimineata, autobuzul cu numarul VL 23 BUJ a fost oprit de un echipaj bulgar al politiei rutiere, care circula cu o masina cu numarul C2713XM.

Soferul autocarului, Gheorghe Pietraru, a coborit cu zece euro in pasaport, cum stia ca este „traditia“ in tara de la sud de Dunare. Politistii i-au replicat ca suma este prea mica, fara sa ii comunice motivul opririi. Pietraru a urcat si l-a trezit pe celalalt sofer, Catalin Balaiban. Acesta i-a intrebat pe politisti, prin intermediul ghidului, de ce au fost opriti.

Agentii i-au raspuns ca depasise viteza legala pe acel drum, de 80 km/ora, mai precis ca ar fi circulat cu 105 km/ora. Balaiban le-a replicat ca asa ceva este imposibil, intii pentru ca autocarul era dotat cu un limitator de viteza, aparat care nu permitea depasirea unei viteze mai mari de 104 km/ora, apoi pentru ca portiunea de drum facea imposibila o viteza mai mare de 50 km/ora.

Autocarul fusese oprit imediat dupa ce a urcat o serpentina, cu viraje foarte strinse, care dadea in drumul national. Explicatiile nu i-au convins pe politisti, asa ca soferul le-a cerut filmul radarului care ar fi dovedit ca a depasit viteza legala. „Mi-au spus ca in Bulgaria nu exista asa ceva“, a declarat pentru Cotidianul Catalin Balaiban. In lipsa probarii contraventiei, soferul a urcat in autocar si a plecat.

Agentii i-au urmarit pe romani circa cinci kilometri, dupa care i-au oprit din nou. Turistii le-au cerut atunci agentilor bulgari sa-i duca fie la Ambasada Romaniei la Sofia, fie la o sectie de politie din Plevna. Agentii au fost de acord si le-au cerut romanilor sa-i urmeze.

La prima intersectie, Balaiban a observat ca masina politiei a virat la stinga, desi indicatorul pentru directia Plevna arata spre dreapta. „In prima faza, m-am gindit ca ei stiu un drum mai scurt, dar, cind am observat ca intram in padure, am intors autobuzul“, isi aminteste Balaiban. Politistii au intors si ei si i-au oprit din nou.

De data aceasta, au invocat o noua contraventie“: soferii ar fi consumat alcool.

La testare, alcoolemia romanilor a iesit 0,0, dupa care le-au solicitat politistilor un tichet care sa dovedeasca faptul ca nu au baut. Bulgarii au refuzat si au inceput sa-i imbrinceasca pe soferii romani. In acest moment, pasagerii s-au solidarizat cu soferii, au coborit din autocar si au amenintat ca blocheaza drumul daca nu sint lasati sa plece.

Unii spuneau ca au copii bolnavi, care au nevoie de asistenta medicala. Unul dintre turisti a filmat momentul, situatie in care agentii bulgari au incetat sa-i bruscheze.

La solicitarea soferilor, politistii au chemat un superior care sa aduca un aparat de citire a tahografului (aparat care masoara si inregistreaza viteza). Acesta a venit fara aparat, nu s-a prezentat, in schimb l-a legitimat si el pe Balaiban.

„I-am dat doar buletinul, nu si alte acte, pentru ca, daca ti le iau, trebuie sa le dai citi bani iti cer pentru a le recupera“, ne-a explicat el. „Seful agentilor mi-a zis ca nu ma amendeaza, iar cind l-am intrebat de ce, mi-a cerut sa ma legitimez, mi-a replicat ca vrea doar sa-si noteze datele mele personale“, a completat Balaiban.

Dupa acest moment, turistii romani au plecat spre casa si n-au mai avut probleme pina la destinatie. Sesizarea lor, semnata de toti cei 50, va fi depusa saptamina viitoare la Ambasada Romaniei din Sofia.

integral in Cotidianul