Constructorul nr. 1 in lume, Toyota, a anuntat ieri ca a introdus in faza de testare un prototip de autoturism hibrid care poate fi reincarcat de la o banala priza de curent electric.

Corporatia nipona, pioniera in domeniul motorizarilor hibride, care functioneaza atat conventional, cat si electric, afirma ca noul sau prototip este si o premiera mondiala. Vehiculul in cauza, cu o capacitate de transport de cinci persoane, este echipat cu un acumulator special, nichel-metal, care se incarca la priza la fel ca orice telefon mobil sau laptotp.

Autonomie „de oras”, reincarcare rapida

Durata de incarcare este de o ora si jumatate la o sursa de 220 volti sau de trei ore la 110 volti. Automobilul este conceput sa functioneze exclusiv electric pe distante scurte (pana la 20 de kilometri), cu o viteza maxima de 100 km/h.

Pe langa motorul electric, masina are si unul conventional, pe benzina, cu o capacitate de 1.449 centimetri cubi. Motorizarea pe benzina permite o viteza de croaziera mai mare si asigura in acelasi timp reincarcarea acumulatorilor in timpul deplasarilor pe trasee mai lungi de 20 de kilometri.

„Masinile hibrid reincarcabile constituie un mijloc de lupta impotriva poluarii atmosferice si a incalzirii climei”, a comunicat Ministerul nipon al Transporturilor, care a autorizat testarea noului vehicul pe drumurile nationale. Toyota este primul constructor auto din lume care a pus in vanzare un autoturism cu motorizare hibrida, in 1997 - modelul Prius.

integral in EvZ