Bucuresti, Atena si Londra sunt cele mai nepopulare capitale din Uniunea Europeana, in timp ce Copenhaga, Luxemburg si Tallinn se numara printre preferatele locuitorilor din spatiul comunitar.

Potrivit sondajului Eurobarometru, comandat de Comisia Europeana si efectuat in 75 de orase din UE, Croatia si Turcia, capitalele Romaniei si Greciei genereaza nemultumiri in randul locuitorilor sai, din cauza poluarii aerului, lipsa spatiilor verzi si a parcurilor sau din cauza nesigurantei, relateaza Reuters.

Studiul, realizat in noiembrie 2006, arata ca 70% dintre cei intervievati au declarat ca pot gasi mai usor un loc de munca in Praga, Copenhaga si Dublin, decat in alte orase.

Cu toate aceste, capitala Irlandei si cea a Luxemburgului stau prost la capitolul locuinte. In pofida accesului facil pe piata muncii, 94% dintre locuitorii din Dublin au afirmat ca este dificil sa-si gaseasca o casa la un pret rezonabil. In aceeasi categorie se incadreaza Luxemburgul si Parisul, care au inregistrat rezultate mai slabe la acest capitol.

Preturile locuintelor in Irlanda au crescut de peste patru ori de cand economia tarii a inceput sa se dezvolte, la sfarsitul anilor '90, si au inregistrat o scadere pentru prima data in cinci ani, in luna martie.

Circa 97% dintre respondentii din tarile nordice, ca Danemarca, Finlanda si Suedia, s-au declarat multumiti si in siguranta in orasul lor, in timp ce 50% dintre persoanele din Napoli au declarat contrariul.

Ca si la Bucuresti, locuitorii din Palermo si Napoli sunt nemultumiti de transporturile publice si lipsa spatiilor verzi, iar aproape 100% din cei intervievati au declarat ca este foarte greu sa gaseasca locuri de munca satisfacatoare.