Compania americana s&t Oil Equipment&Machinery, fostul actionar majoritar al combinatului Nitramonia Fagaras, a dat in judecata statul roman la Curtea de Arbitraj International de la Washington, acuzand

Romania de nerespectarea contractului de privatizare incheiat in 2003. Aceasta cu toate ca, asa dupa cum sustin atat reprezentantii AVAS, cat si cei ai sindicalistilor de pe platforma, in perioada cat societatea a fost controlata de compania omului de afaceri romano-american Valerian Simirica, aici nu s-au facut nici un fel de investitii.

"Cat au fost ei proprietari, nu s-au facut nici un fel de investitii, iar decizia AVAS de reziliere a contractului a fost perfect justificata. Singura diferenta este ca atunci se lucra, iar acum nu", ne-a declarat liderul sindical Lucian Cupu. Fostii proprietari considera insa ca rezilierea contractului a fost abuziva si cere instantei internationale sa oblige Romania la plata unor despagubiri.

In martie 2003, statul roman a vandut participatia majoritara la Nitramonia companiei americane Fletcher Group, care a fuzionat apoi prin absorbtie cu S&T Oil Equipment&Machinery.

In februarie 2005, AVAS a reziliat contractul de privatizare a societatii Nitramonia, dupa ce a constatat ca investitorul nu a respectat clauzele privind asigurarea capitalului de lucru, realizarea investitiilor de mediu si de dezvoltare.

In fapt, decizia fusese luata inca din decembrie 2004.

Pe de alta parte, firma S&T sustine ca Guvernul nu si-a respectat angajamentele privind stergerea unor datorii catre furnizorii de utilitati. Acum, Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) a invitat casele de avocatura sa depuna oferte pentru reprezentarea statului la Curtea de Arbitraj.

MEF va incheia contracte cu cel mult sase firme de avocatura, pe o perioada de doi ani, iar termenul limita pentru depunerea documentatiei este 22 august.

Ioan Nicolae inchiriaza utilitatile

De la rezilierea contractului cu romano-americanii, pe platforma Nitramonia nu s-a mai lucrat, fiind asigurata, de 600 de angajati, doar conservarea capacitatilor, printre care si un depozit de explozibili.

Intre timp, modulul Nitrofertilizer, producator de ingrasaminte, a fost preluat de grupul InterAgro al omului de afaceri Ioan Nicolae, prin intermediul firmei Donau Chem Turnu Magurele, pentru suma de 10 milioane de euro.

Saptamana viitoare, pentru data de 3-4 august, este programata Adunarea Generala a Actionarilor, in care se va stabili inchirierea utilitatilor necesare pornirii activitatii fabricii de ingrasaminte.

Astfel, Donau Chem va inchiria Nitroservice, Nitrotrans si Nitrocontrol.

Lucian Cupu spune ca productia nu va incepe insa imediat, deoarece sunt necesare investitii de cel putin trei milioane de euro pentru aducerea la parametri optimi a utilitatilor. Conducerea Donau Chem a solicitat drept de preemtiune in cazul in care statul roman va dori sa vanda cele trei societati furnizoare de utilitati.

Pentru modulul de explozibili, Nitroexplosives, situatia este insa incerta. Liderul sindical spune ca ar fi preferabila vanzarea pe flux tehnologic, dupa modelul Tractorul Brasov, pentru ca altfel nici un investitor nu va prelua datoriile uriase ale singurului producator de explozibili civili din Romania.

"Oricum, aici nu se va putea face nici o afacere imobiliara, pentru ca terenul nu este atractiv, iar costurile de ecologizare ar fi imense", spune Lucian Cupu.

integral in Romania Libera" TARGET="_blank">integral in Romania Libera