Emilia Serban, director economic, si Ecaterina Sava, sefa Biroului Pasapoarte din cadrul RA-APPS au fost demise de seful Secretariatului General al Guvernului.

Motivul invocat de Ilie Bolojan este un contract de aproape 1,2 milioane de euro pentru achizitia de calculatoare, aparate foto, imprimante, cititoare optice de zece ori mai mari decit cele de pe piata, scrie integral in Cotidianul.

Achizitia aparaturii s-a realizat in cadrul unui contract intre Statul Roman si firma Bundesdruckerei, incheiat in timpul guvernarii Nastase, afirma integral in Romania Libera.

Contractul cu firma germana a fost modificat nejustificat de 11 ori, noteaza integral in Gandul. Acestea nu sunt singurele probleme cu care se confrunta RA-APPS-ul.

Intrun interviu acordat EvZ, Ilie Bolojan afirma ca institutia a fost mereu sub control politic.

Calculatoare de 14.000 de Euro

Pentru ca au incheiat un contract de aproape 1,2 milioane de euro pentru achizitia de calculatoare, aparate foto, imprimante, cititoare optice si scannere la preturi de zece ori mai mari decit cele de pe piata, doi angajati ai Regiei Autonome Administatia Patrimoniului Protocolului de Stat - Emilia Serban, director economic, si Ecaterina Sava, sefa Biroului Pasapoarte - au fost demisi joi de

seful Secretariatului General al Guvernului, Ilie Bolojan. „Am crezut ca s-a gresit cu virgula, pentru ca la o analiza banala se constata ca, in orice magazin, preturile sint de zece ori mai mici.

Cind i-am intrebat pe cei care au negociat daca stiu care este pretul pietei, mi s-a raspuns ca nu este important pretul pietei pentru ca este o negociere directa si preturile trebuie sa fie rezonabile“, a declarat joi, intr-o conferinta de presa, Bolojan.

integral in Cotidianul

Contract de 35 de milioane de euro

Contractul, in valoare de 35,5 milioane de euro, a fost incheiat in 2001 de Guvernul Nastase cu firma Bundesdruckerei pentru realizarea unui nou model de pasaport care sa corespunda, din punct de vedere al elementelor de siguranta,

cerintelor UE, precum si pentru livrarea consumabilelor si a tehnicii aferente. Firma nemteasca a fost aleasa prin licitatie internationala, toate procedurile fiind derulate de Secretariatul General al Guvernului (SGG), care in vremea respectiva era condus de Miki spaga.

Pentru acesti bani trebuiau livrate calculatoare, imprimante, scanere si camere foto "de zece ori mai scumpe decat pretul pietei", spune Bolojan. De exemplu, pentru un calculator care costa pe piata cel mult 1.500 de euro s-a platit suma de 13.600 de euro.

Mai mult, din compararea facturilor din 2006 cu cele din 2007 s-a constatat ca pretul aceluiasi calculator "a crescut intr-un an cat altii in 10", de la trei mii la peste 13 mii de euro.

Aceeasi aritmetica exponentiala a functionat si in cazul camerelor foto, al scanerelor si al imprimantelor, ale caror preturi au crescut de 4-7 ori, in conditiile in care si asa erau foarte mari.

integral in Romania Libera

11 acte aditionale.

Bolojan a aratat ca RAAPPS a incheiat, ulterior, pana in aprilie 2007, un numar de 11 acte aditionale prin care valoarea contractului de furnizare a produselor consumabile a fost majorata nejustificat, in lipsa documentelor necesare si fara indicarea unui pret pe bucata.

Ultimul act aditional, incheiat in luna aprilie, majora valoarea totala a contractului cu 1,1 milioane euro pentru livrarea de componente hardware. Din document rezulta ca un calculator costa 13.623 euro, o camera foto Olympus - 8.647 euro si un scanner - 2.193 euro.

integral in Gandul

„Cartel al repartizarilor”

Cate spatii trebuie sa ramana la RAAPPS?

Cam 235 de locuinte. Diferenta de active are urmatoarea structura. Avem 100 de spatii inchiriate la ambasade si diplomatilor, unde chiriile sunt apropiate de cele de piata. Vreo 50-60 de sedii de institutii sunt administrate de RAAPPS.

Le vom trece in proprietatea acelor institutii. Restul de 500 de spatii vor fi vandute. Cele care sunt libere vor fi vandute prin licitatie publica. Am dat drumul la evaluare la 13 spatii mari, care au valori de la unu la zeci de milioane de euro, cum este Hotelul Triumf, bazinul Floreasca, Hotelul Victoria din centrul orasului Cluj-Napoca, fermele de la Apahida.

Cat va incasa Regia din vanzarea patrimoniului?

Nu stiu inca. Din cate am inteles, Hotelul Triumf a fost evaluat la peste 20 de milioane de euro.

RAAPPS a avut intotdeauna o miza politica. Va asteptati a presiuni?

Imi fac treaba. Am beneficiat de sustinerea primului-ministru. Inevitabil, cand faci ordine la RAAPPS, intri pe un camp de mine. Riscul sa calci pe mine care explodeaza in jurul tau este foarte mare. Daca fosti sefi ai serviciilor secrete sau ai Parchetului refuza sa iasa afara din locuinte, cine sa se fi sesizat pentru ce s-a intamplat la RAAPPS?

Care a fost influenta politicului la aceste repartitii?

Trebuia sa ai o „intrare”. Au fost trei categorii de entitati favorizate de Regie. In primul rand cei care nemaiavand calitatea de demnitari au ramas sa locuiasca cu chirie. Acestia au platit un euro pe metru patrat, o chirie mult mai mica decat cea din zone similare.

A doua categorie a fost reprezentata de societatile care editeaza presa si asa-zisele societati cu tiparituri. Acestea au platit doi euro pe metru patrat. A fost o relatie nepotrivita, care trebuie sa fie incheiata. Iar ultima categorie o reprezinta fundatiile, unele de care nu a auzit nimeni, dar care platesc patru euro pe metru patrat.

Sat fara caimni

„S-a putut face orice”

Ce masuri ati luat?

Am introdus clauze foarte dure la contractele de inchiriere la locuintele de serviciu si de protocol, astfel incat sa fie imposibila ramanerea in aceste locatii dupa ce un demnitar si-a pierdut functia.

Valoarea chiriei pe care o va plati un demnitar dupa ce si-a pierdut functia va fi cea mai mare pe care o are Regia. Avem contracte in centru cu case de schimb valutar de 30 de euro pe metru patrat. Demnitarul nu va mai plati un euro pe metru patrat.

Chiria poate ajunge astfel la 3.000 de euro pentru un apartament.

Si mai mult. Aceste apartamente au poate 200 de metri patrati. Acum aceste contracte sunt semnate in fata notarului. Evacuarea demnitarilor se va face fara procese de ani intregi. Am introdus o procedura de somare a demnitarului, pentru ca pana acum nu exista.

Dar cum au reusit fostii demnitari sa paraziteze aceste locuinte atatia ani?

De la contractele de inchiriere normale, au incheiat conventii de cazare. O gaselnita inventata de Regie, in care spunea ca i se acorda un spatiu pana la rezolvarea situatiei locative.

Era trecuta o data limita in aceste contracte?

Nu era trecuta o data limita. Apoi conventiile au fost transformate in contracte de inchiriere. Au fost niste masuri, daca nu sunt ilegale, sunt incorecte si imorale. La Regie nu au fost reguli si s-a putut face orice.

Fostii directori ai Regiei pot fi trasi la raspundere?

Daca nu ai limita de viteza, pe care daca o depasesti sa ti se administreze puncte sau o sanctiune, poti sa te duci cu cat te tine masina. Cam asa a fost si la RAAPPS.

integral in EvZ