Ultimele lansari din domeniul tehnologiei intaresc afirmatiile celor care sustin ca viitorul lumii este unul robotizat si care pledeaza pentru exploatarea "inteligentei artificiale" si a mecanismelor complexe. Robotii invata sa inteleaga vorbele oamenilor, sa identifice si sa imite gesturi, sa perceapa corect mimica celor din jur.

Astfel, in ultima perioada, cercatatorii au dezvoltat un software care mimeaza procesele creierelui unui bebelus cand invata sa vorbeasca, au creat programe care ii pot invinge si pe marii maestri ai lumii la jocul de poker si au realizat cel mai complex mecanism locomotor la un robot, care poate sa depaseasca viteza de un metru pe secunda, fiind astfel doar cu putin mai lent decat mersul uman.

Insa realizarile oamenilor de stiinta din acest domeniu nu se opresc aici.

Roboti si medicina

Tehnologia a inceput sa revolutioneze inclusiv domeniul medical, iar numerosi roboti sunt deja utilizati cu succes in spitale din intreaga lume. Chirurgia robotizata nu mai pare de domeniul viitorului, desi aceste sisteme complexe inca mai necesita asistenta umana.

Specialistii in domeniu sustin ca procedurile chirurgicale viitoare vor fi total diferite de cele actuale, echipele de doctori si asistente fiind inlocuite cu unele compuse exclusiv din roboti specializati, fapt ce elimina pericolul "erorii umane".

Deocamdata, robotii sunt doar o extensie a activitatii doctorilor, permitandu-le acestora sa execute operatiile cu mai multa precizie, insa producatorii de profil spera ca viitorii roboti sa poata efectua operatii complicate, precum interventiile pe cord deschis, utilizandu-se nanotehnologia, cu rolul de a reduce riscul oboselii cronice a medicilor.

Din cauza numarului redus de asistente si a procesului de imbatranire tot mai rapid, robotii ar putea inlocui cu succes oamenii, fara a prezenta aceleasi probleme, si ar putea, de asemenea, sa imbunatateasca performantele medicale actuale.

Un prim pas in acest domeniu

[c:1:s]De astfel, chirurgii din Marea Britanie au efectuat deja operatii complicate pe cord cu ajutorul unui robot, capabil sa efectueze o interventie chirurgicala de reglare a batailor rapide sau anormale ale inimii (tulburarile de ritm cardiac).

De la inceputul acestui an, aproximativ 20 de pacienti cu tahicardie (batai rapide ale inimii) sau fibrilatie atriala (aritmie cardiaca) au beneficiat de acest tip de operatie.

In timpul procedurii, cunoscuta sub numele de ablatie prin cateter, chirurgul nu face nimic altceva decat sa asigure precizia robotului, un brat artificial utilizat pentru a dirija fire foarte subtiri printr-o vena din zona inghinala pana in portiunea dorita a inimii.

Unul dintre cele mai importante beneficii ale operatiei intermediate de robot este ca interventia dureaza mai putin, comparativ cu cea clasica, ceea ce inseamna mai multe operatii intr-un interval scurt. In plus, robotul fiind usor de manevrat, mai multi chirurgi vor putea efectua operatia.

Si mana bionica, o proteza care poate fi controlata cu ajutorul mintii, reprezinta avans tehnologic important pentru medicina. Prima femeie din lume care a fost dotata cu un brat robotic a fost americanca Claudia Mitchell, in varsta de 27 de ani, care si-a pierdut bratul stang intr-un accident.

Noua mana, care analizeaza miscarile din muschii conectati la nervii ce ar fi comandat bratul sau natural, ii permite sa spele vasele, sa impacheteze hainele, sa stranga mana unei persoane si chiar sa foloseasca mouse-ul calculatorului.

Roboti-dadaca, numai buni la casa omului

Insa robotii pot face fata cu succes si cerintele unui parinte care doreste sa plece linistit de acasa, chiar daca nu a angajat nici o menajera sau bona care sa stea cu copiii. Un robot de aproximativ 300 de euro, pe nume Spyke, fabricat de britanici, este ajutorul casnic perfect.

Robotelul de doar 30 de cm inaltime va putea fi programat sa verifice cat de cuminti sunt copiii si daca isi fac temele. De asemenea, inventia, lansata la inceputul acestei luni, poate da cu aspiratorul sau poate aseza unele lucruri la locul lor, atunci cand se face dezordine.

In afara de toate acestea, Spyke mai poate canta, avand un mp3 player incorporat, poate da telefoane prin Internet si prezenta imagini cu ce se intampla in casa, prin intermediul camerei video amplasate pe cap. Atunci cand simte ca il lasa bateriile, se ataseaza singur de un dispozitiv special pentru reincarcare.

Spyke poate fi controlat prin Internet wireless, astfel incat toti cei care utilizeaza acest sistem il pot accesa de la serviciu, pentru a vedea ce se intampla acasa.

Robotei pentru distractie

Cercetatorii in domeniu nu au cautat doar construirea unor roboti utili, eu inventat si un minirobot pe care i-au „invatat” sa mearga, sa urce si sa coboare pe scari, sa faca flotari, sa se plimbe cu trotineta, sa danseze, sa inoate si chiar sa joace fotbal. Pasionatii de mini-roboti s-au bucurat in luna iulie de nu mai putin de trei lansari in acest domeniu.

Cel mai spectaculos pare a fi minirobotul I-Sobot, ultima creatie a companiilor Sanyo si Tomy, care nu masoara mai mult de 16,5 centimetri inaltime, 9,6 centimetri latime si 6,7 centimetri grosime. De fapt, este atat de mic, incat cei de la "Cartea Recordurilor" l-au declarat "Cel mai mic robot umanoid din lume".

I-Sobot poate rosti 180 de cuvinte si fraze si poate reproduce peste 90 de efecte sonore si 5 melodii.

De asemenea, robotelul poate efectua 200 de combinatii complexe de miscari, poate fi programat si controlat de la distanta, dar este capabil sa inteleaga si comenzile vocale. Noua inventie va fi scoasa la vanzare, in Japonia, pe data de 25 octombrie si costa 180 de euro.

Chiar daca unele specii de roboti actuali sunt foarte „inteligenti”, aceasta inteligenta a lor nu este altceva decat o alcatuire de programe. Un astfel de robot nu va putea periclita specia umana, deoarece capacitatea de invatare asigurata printr-un soft complicat este limitata la actiuni simple si nu este capabil sa inteleaga termeni abstracti.