Copiii sunt disponibili spre adoptie, "la negru", atat in Romania, cat si in Bulgaria, tari proaspat admise in UE, potrivit unor anchete desfasurate sub acoperire de jurnalistii TVR, respectiv BBC.

Postul public de televiziune de la Bucuresti a prezentat, vineri seara, cazul unei familii care intentiona sa-si vanda cei cinci copii, ba chiar si pe al saselea, care urmeaza sa se nasca la sfarsitul acestui an. Reporterii BBC au dezvaluit la randul lor, vineri, un caz similar, petrecut in Bulgaria.

Potrivit TVR, reporterii postului au gasit destul de usor, pe internet, un anunt prin care o familie din Romania incerca sa ofere spre adoptie, pe bani, cei cinci copii ai sai, dintre care cel mai mare are opt ani, iar cel mai mic, sapte luni. Tatal, surprins de camera ascunsa, cerea un pret modic pentru un copil - chiria pentru o "camaruta la marginea Bucurestiului".

Tot tatal a spus ca este dispus sa-l dea spre adoptie chiar si pe ce-l de-al saselea copil al familiei, care urmeaza sa se nasca la sfarsitul anului, fiind dispus sa il duca personal pe noul nascut la familia adoptiva.

TVR precizeaza ca autoritatile au inceput deja o ancheta in acest caz.

Povestea lui Harry bulgarul

La randul sau, BBC News informa, vineri dimineata, ca traficanti bulgari pun la vanzare nou-nascuti si chiar promit sa ii duca pana la destinatar, in vestul Europei.

In urma unei investigatii desfasurate la Varna, postul britanic relateaza ca un barbat, care s-a prezentat drept Harry si care admite ca este traficant de carne vie, a prezentat cativa nou-nascuti pe care intentiona sa-i vanda la pretul de 60.000 de euro “bucata”.

Postul aminteste de presiunile intense la care este supusa Bulgaria pentru a combate crima organizata, dupa aderarea tarii la Uniunea Europeana.

Traficanti bulgari pun la vanzare nou-nascuti si chiar promit sa ii duca pana la destinatar, dezvaluie BBC, in urma unei investigatii desfasurate la Varna. Potrivit postului britanic, un barbat, care s-a prezentat drept Harry si care admite ca este traficant de carne vie, a prezentat cativa nou-nascuti pe care intentiona sa-i vanda la pretul de 60.000 de euro “bucata”.

Aceeasi sursa informeaza ca Ministerul de Interne din Bulgaria a anuntat arestarea a trei persoane, inclusiv a lui Harry, in urma anchetei jurnalistice.

Dupa o luna de tatonari ale jurnalistilor, aflati in misiune “sub acoperire”, Harry s-a convins ca un om de afaceri britanic, avand dosar penal si neputand sa recurga la adoptii legale, ar vrea sa cumpere un copil.

Bulgarul nu a intrebat niciodata ce s-ar intampla cu bebeul, ba chiar s-a oferit, pentru mai multi bani, sa-l duca personal pe acesta la Londra, pe cai pe care le-a folosit si in trecut pentru a face trafic cu prostituate.

El chiar s-a laudat ca s-a mai implicat in trafic de copii, spre Germania si Norvegia, si in trafic de prostituate, spre Spania, Olanda si Irlanda.

Intalnirile cu parintii care vroiau sa se lepede de nou-nascuti, deoarece nu ar fi avut cu ce sa se intretina, se petreceau in lumina zilei, precizeaza BBC.

Postul aminteste de presiunile intense la care este supusa Bulgaria pentru a combate crima organizata, dupa aderarea tarii la Uniunea Europeana. In februarie a.c., Franta a condamnat noua bulgari si zeci de cetateni francezi pentru implicare in vanzarea unor nou-nascuti catre cupluri de romi din Franta.