Actiunile companiilor din Europa s-au depreciat in debutul sedintei de tranzactionare de vineri, dupa caderea puternica a marilor piete de capital, dar au inceput sa-si revina dupa cateva ore, potrivit BBC News.

Indicele FTSE 100 jucat la Bursa din Londra a inceput sa creasca dupa ce, la deschiderea sedintei, a pierdut 41 de puncte, aproximativ 0,66%, continuand deprecierea de 3,2% de joi, cea mai mare pierdere din ultimii trei ani.

De asemenea, Bursele din Asia au afisat pierderi de 2%, dupa pierderi similare pe Wall Street.

In Franta si Germania, volatilitatea a fost asemanatoare, indicii incepand sa creasca dupa scaderea din deschidere. Indicele german Dax a pierdut in deschiderea sedintei 1,6%, in vreme ce indicele Cac-40 al bursei din Paris s-a depreciat cu 0,54%.

Tokio, a doua piata financiara a lumii a afisat o cadere puternica de 2,4% la jumatatea sedintei de tranzactionare.

"Piata de la Tokio a cazut din reflex dupa caderea puternica de pe Wall Street, chiar daca nimeni nu stie inca in mod clar care ar putea fi impactul problemelor pietei imobiliare american din Statele Unite asupra economiei japoneze", a declarat Masahiko Sato, analist al Nomura Securites.

Bursa de la Hong Kong inregistra in deschidere o cadere puternica de 2%.

Dow Jones Industrial Average, tranzactionat la NYSE a pierdut 311,5 puncte, sau 2,3%, pana la 13.473,57, in vreme ce S&P 500 s-a depreciat cu 2,3%, pana la 1.482,66.

Investitorii asiatici s-au folosit de declinul de pe Wall Street pentru a-si marca profitul, este de parere Kitty Chan, director al Celestial Asia Securities. "Totusi, pietele financiare din intreaga lume au crescut considerabil in ultimele luni", a mai spus Chan.

Wall Street-ul a cunoscut joi una dintre cele mai puternice caderi ale anului, de 2,26%, din cauza temerilor legate de posibilitatile de extindere ale crizei sectorului imobiliar din Statele Unite ale Americii catre alte sectoare ale economiei, si de o contractie a creditului pe pietele financiare.

Aceasta situatie vine pe fondul unei slabiciuni generalizate a pietelor europene, care sunt ingrijorate in egala masura de criza pietei imobiliare americane.

Citeste si: Scaderea bursei din SUA afecteaza piata valutara