Imaginati-va reactia unui copil din Romania, dus pentru prima oara intr-un parc de distractii din Occident. La noi a vazut cel mult o tiribomba, la un balci de sarbatori, insa, in ultimul timp, nici targuri nu se mai fac. Numai vara mai vezi pe litoral doua-trei carusele in paragina, in care se dau tinerii inconstienti.

In Occident insa, parcurile de distractii sunt afaceri infloritoare. Un adult plateste pentru un bilet, in medie 50 de dolari, iar un copil, cu 10 mai putin. Asa ca o familie cu doi copii, care mai cumpara si ceva de mancare, plus suvenire, plus cazarea la un hotel, cheltuie intr-un weekend o mica avere.

Cel mai mare parc de distractii din lume este Busch Gardens, din America. El are doua locatii, Busch Gardens Williamsburg, in Virginia, si Busch Gardens Tampa Bay, in Florida. Parcul este ideal pentru cei care prefera animale adevarate, in locul oamenilor costumati in animale.

Busch Gardens Tampa are ca tema Africa, cu fauna din campia Serengeti, unde elefantii, rinocerii, zebrele si antilopele cutreiera aproape 120 de mii de metri patrati. Aici se afla si cea mai mare gradina zoologica din Florida, cu peste 2.700 de animale.

Parcul Williamsburg este cunoscut pentru roller coaster-urile sale care produc greata. “Trasura lui Apolo” are 9 caderi, prima, de la o inaltime de 64 de metri sau 21 de etaje.

Parcul este impartit in catune europene dedicate culturilor engleze, scotiene, germane si italiene. De cand in Virginia este prea frig pentru zebre si elefanti, aceste animale au fost inlocuite cu lupi si papagali.

Cedar Point - Ohio, SUA

Este locul ideal pentru cei care sunt dependenti de roller coastere. Aici sunt cele mai multe astfel de aparate, inclusiv cel mai rapid roller coaster din lume. Se numeste Top Thrill Dragster (TTD) si atinge viteza maxima de 193 de km/h la numai 4 secunde de la lansare.

Masoara 128 de metri, iar o cursa completa se desfasoara pe distanta de 853 de metri. TTD a costat 25 de milioane de dolari si a fost inaugurat in 2003.

Aici se mai afla si Soak City, un parc acvatic de peste 70 de mii de metri patrati. Intrarea se plateste separat.

Discovery Cove

Distractie cu delfinii la Discovery Cove
Foto: AP

Se afla in Florida si este construit dintr-o serie de lagune, recife de coral, rauri si plaje cu nisip alb. Nu este permis ca numarul de vizitatori sa depaseasca o mie.

Principala atractie a parcului este interactiunea cu animalele. Oaspetii pot inota printre recife de coral si se pot juca cu delfinii. Intr-o laguna, rechinii sunt tinuti separat, printr-un perete de acril, astfel incat turistii sa aiba impresia ca inoata alaturi de ei.

Pretul unul bilet cu totul inclus ajunge la 120 de dolari.

Disney

Cand vine vorba de parcuri de distractii, oamenii se gandesc la Disneyland. Toate cele patru locatii: California, Florida, Tokyo si Paris sunt ametitor de mari si au de toate. De la jocuri, restaurante, animale si parcuri acvatice la saloane de cosmetica. Cel mai vizitat parc din lume este Disneylandul din Tokyo, care a atins numarul record de 17 milioane de vizitatori.

Everland

Se afla in Corea de Sud si a fost deschis in 1976. Cativa ani mai tarziu a fost cumparat de o divize a companiei Samsung si transformat in ceea ce eate astazi. Acum a ajuns al cincilea parc de distractii din lume. Fata de parcurile de distractii americane, un bilet este aproape la jumatate.

Cel mai batran parc de distractii din lume se afla si astazi in Danemarca, la Klampenborg. A fost deschis in 1583 si se numeste Bakken. Cu toate ca in prezent nu mai are nici una dintre instalatiile si dotarile originale, nu a fost inchis niciodata in cei 424 de ani de existenta.