In Madrid pasionatii de arta si istorie vor avea de unde alege, orasul spaniol avand unele dintre cele mai frumoase muzee din Europa, gazduind colectii rare si variate. Odata ajunsi la Madrid este bine sa faceti o scurta lista a muzeelor pe care doriti sa le vizitati si sa rezervati cateva zile bune pentru aceasta.

Muzeul National de Arheologie

In permanenta asaltat de vizitatori, acest muzeu este locul unde veti descoperi trecutul prin intermediul a sute de exponate, de la opere de arta antica la unelte. In afara colectiilor de piese descoperite pe teritoriul Spaniei, muzeul se poate lauda cu vaste colectii de piese romane si islamice, din preistorie pana in perioada baroca si a Renasterii spaniole.

Multe dintre piesele expuse la Muzeul National de Arheologie au facut parte din patrimoniul unor manastiri si biserici.

Museo Cerralbo

Este un obiectiv cultural aparte. Locuinta lui Cerralbo, o opera de arta in sine, a fost inca din timpul vietii acestuia o mandrie a Madridului, fiind ulterior transformata in muzeu. Arhitectura italiana de secol XIX, perfect pastrat si intretinuta, dar si gradina mereu ingrijita alcatuiesc un ansamblu impresionant.

In interiorul muzeului veti gasi colectia de arta Cerralbo, cu numeroase exemple de arta spaniola, franceza si italiana. Nici decoratiunile si accesoriile interioarelor nu sunt cu nimic mai prejos, de la candelabre la portelanuri si ceramica. Pe scurt, Museo Cerralbo ofera sansa descoperirii unui fascinant episod al trecutului.

Muzeul Militar

Aflat in centrul orasului, este muzeul perfect pentru cei pasionati de istoria militara a Spaniei, cu o bogata colectie, de la armuri la arme de epoca. Exponatul care atrage atentia tuturor vizitatorilor este La Tizona, despre care se spune ca ar fi sabia legendarului Cid. O alta piesa deosebita este o bucata din crucea pe care Cristofor Columb a dus-o cu sine in calatoria sa spre America.

Museo del Prado

Cu siguranta unul dintre cele mai cunoscute muzee spaniole, Museo del Prado are una dintre cele mai impresionante colectii din lume, cu peste 7000 de tablouri, multe dintre ele capodopere care au marcat definitiv istoria artei. Veti avea nevoie de cateva saptamani bune pentru a trece in revista, fie si superficial, comorile de aici.

De-a lungul timpului, in colectiile muzeului s-au adunat lucrari ale marilor artisti spanioli, precum Velasquez, Goya sau El Greco, alaturi de tablouri de Rafael, Rubens, Botticelli, Bosch. Practic, numarul si diversitatea acestor lucrari face din orice vizita la Museo del Prado o ocazia de a invata cate ceva nou despre istoria artelor plastice.

Museo Lazaro Galdiano

Este un muzeu mai mic, dar cele 37 de camere ofera suficiente exponate pentru a va ocupa cel putin o zi. In afara de operele de arta, veti gasi numeroase bijuterii bizantine autentice, dar si vestminte de epoca, din secolele XIII - XIV. Tablourile gazduite aici sunt semnate de mari artisti spanioli, precum El Greco, Velasquez sau Zurbaran, dar si de importanti pictori englezi si italieni.

Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia

Acest muzeu, partener al Museo del Prado, este considerat de multi vizitatori ca o necesara completare a acestuia, prezentand vaste colectii de arta moderna si contemporana. Majoritatea pieselor sunt de secol XX, fiind semnate de mari maestri spanioli si nu numai. Aici veti gasi si o lucrare deosebita, capodopera lui Picasso "Guernica", piesa de rezistenta a muzeului.

Celebra compozitie a fost adusa aici dupa ce ani de zile a fost expusa la Muzeul de Arta Moderna din New York.

Muzeul Naval

Perioada in care Spania domina marile lumii, cu o flota ce a parut mult timp invincibila, este readusa la viata de expozitiile de la Muzeul Naval din Madrid. Veti gasi aici atat ramasite din faimoasa confruntare navala de la Trafalgar, cat si numeroase harti de epoca si obiecte folosite altadata pe corabiile spaniole.

Museo Sorolla

Casa memoriala a artistului Joaquin Sorolla, unul dintre marii maestrii ai artei spaniole, este astazi un muzeu mic, dar fascinant.

Camera in care lucra pictorul a ramas la fel ca in urma cu aproape un secol, cu pensulele folosite de acesta uscate langa sevalet, tablourile si schitele neterminate asezate pe langa pereti, iar colectia de pictura include atat portrete ale aristocratilor si oamenilor simpli cat si peisaje superbe.

Museo Thyssen Bornemisza

Un muzeu european de prima importanta, povestea acestei institutii incepe de la colectia baronului Thyssen, care a donat in anii '80 aceasta adevarata comoara statului spaniol, dupa ce resedinta din Elvetia a pasionatului se dovedise neincapatoare.

In prezent colectia muzeului este estimata la 1 - 3 miliarde de dolari, dar valoarea sa culturala depaseste cu mult orice evaluare, fiind in egala masura unica si diversa, de la lucrarile marilor maestri la cele ale artistilor contemporani.

Muzeul gazduieste frecvent expozitii importante, iar unele dintre lucrarile cele mai valoroase au fost imprumutate altor muzee si galerii pentru diverse manifestari.

Muzeul Americilor

Chiar daca prezenta unui muzeu cu o astfel de tema pare ciudata de cealalta parte a oceanului, Muzeul Americilor este locul perfect pentru a descoperi istoria mai putin cunoscuta a acestei parti a lumii, de la civilizatiile pre-columbiene la primele colonii.

Muzeul National de Arte Decorative

Un muzeu aparte, gazduieste o vasta colectie de ceramica, sticla, lucrari in metal, arta orientala, pietre pretioase si semi-pretioase, precum si numeroase obiecte si accesorii folosite pentru decorarea interioarelor.

Museo Romantico

Si-a pastrat perfect aspectul de locuinta eleganta de secol XIX, atmosfera de romantism artistic, si gazduieste atat lucrari ale unor artisti spanioli din secolul XIX cat si numeroase obiecte decorative.